Monday, September 30, 2013

Babeczki cynamonowe z syropem klonowym / Cinnamon cupcakes with maple syrup icing

For the recipe in English please scroll down 
  
Inspiracja do upieczenia tych babeczek był syrop klonowy, który dostałam w  prezencie jako pamiątkę z podróży po Kanadzie. 
Aby go wykorzystać, długo szukałam przepisu innego niż naleśniki, aż w końcu znalazłam :) 
świetna propozycja także dla wszystkich osób lubiących cynamon. 
 
 


 
 
 
 
SKŁADNIKI:

Babeczki: 
115g miękkiego masła
115g cukru pudru
2 jajka, lekko rozmieszane
115g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
1 łyżka cynamonu


Krem:
1 opakowanie śmietany kremówki
1 opakowanie (225 g) serka Mascarpone, w temperaturze pokojowej
¼ łyżeczki cynamonu w proszku
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki syropu klonowego

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ubijać mikserem masło i cukier, aż masa będzie jasna i puszysta. Nie przestając ubijać do masy dodawać jajka. Przesiać i wymieszać ze sobą mąkę i cynamon. Sypką mieszankę dodawać do masy – ubitego masła i wymiksować. Dodać mleko i dokładnie mieszać, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Ciasto nakładać łyżką do papierowych papilotek i piec około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika     przełożyć na kratkę do ostudzenia.


Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać Serek mascarpone, cynamon, cukier puder i syrop klonowy aż masa będzie gładka. Delikatnie wymieszać masę mascarpone z ubitą kremówką. Krem nakładać na wystudzone babeczki. Po nałożeniu kremu babeczki przechowywać w lodówce.



 
***
 
 I made them on last gathering and they are moist and delicious.Cinnamon adds a delicate spiced flavour to traditional cupcakes. 
I also used maple sirup which I got last year when I went for holidays to Canada and 
I can definitely recommend this recipie for all cinnamon lovers!

 
***

Friday, September 27, 2013

Tarta migdałowo - czekoladowa z granatem / Almond Chocolate Pomegranate Tart

 For the recipe in English please scroll down



Kiedy dzisiaj rano robiłam zakupy na moim ulubionym osiedlowym straganie na jednym ze stoisk natrafiłam na skrzynkę wielkich, pięknie wyglądających granatów.. Chwilę się zastanawiłam.. Odeszłam.. Bo jaki deser można zrobić z granatów?!! Ale jednak wróciłam. :) kupiłam koszyk, i zaczęłam się zastanawiać, co mogę z nich upiec. Pierwsza myśl, to były oczywiście babeczki, ale chwilę później pomyślałam, że może tym razem przygotuję coś bardziej wyszukanego.. 
I oto jest. Pierwsza moja tarta! :)
Jest naprawdę pyszna! Rzeczywiście, w porównaniu z innymi deserami może się wydać pracochłonna, ale zapewniam, że warto!



 Tarta migdałowo - czekoladowa z granatem
Tarta:
1 1/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki (60 gram) płatków migdałowych
1/4 łyżeczki soli
8 łyżek (115 gram) masła, wyjętego z lodówki, posiekanego
1 duże jajko
2 łyżki wody
W dużej misce mieszamy mąkę, migdały, sól i cukier. Dodajemy masło i siekamy, aż ciasto zacznie przypominać gruboziarnisty piasek. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto do gładkości. Odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do foremek i ugniatamy tak, aby zachowało równą grubość, a przy brzegach było wyższe. Kilkakrotnie nakłuwamy widelcem (aby równomiernie się upiekło). Wkładamy do piekarnika na 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie jasnozłote oraz suche

Masa czekoladowa
340 gram posiekanej mlecznej czekolady
240 ml śmietany kremówki
2 duże jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1/4 łyżki soli


Gdy nasza tarta piecze się w piekarniku, należy wymieszać czekoladę i śmietanę kremówkę na małym ogniu, aż do rozpuszczenia czekolady. Gdy masa będzie jednolita, zdjąć z ognia. Nie przestając mieszać, dodać jajko, cukier, mąkę i sól. Wyjąć foremki z piekarnika, masę położyć na ciasto i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.






Glazura granatowa
2 szklanki (475 ml) soku granatowego
3 łyżki cukru
Ziarna granatu – do ozdoby

W małym rondlu na średnim ogniu wymieszać sok z granatu i cukier. Podgrzewać przez około 20-25 minut, aż sok zgęstnieje do około ½ szklanki. Sok powinien być gęsty i „syropowaty”. Zdjąć z ognia.
Kiedy tarta jest już upieczona i ostudzona rozprowadzić syrop równo po powierzchni tart. Udekorować ziarnkami granatu. Odstawić do zastygnięcia glazury granatowej. 







***

When this morning I was passing through my favourite local market I came across a box of huge, beautiful pomegrantes.. I had a look.. then left .. Well what kind of a dessert could I possibily prepare with pomegrades?! A couple minutes late I returned and bought some.. And started to wonder what am I going to prepare..?!! My first thought was to bake some muffins but then I thought.. why not prepare something more sophisticated..?! And here it is!
My first tart! And it's really delicious! Indeed, in comparison with other desserts may seem not the easiest to prepare, but I can assure you that it is worth it!







Almond Chocolate Pomegranate Tart

Almond Tart Crust
1 1/4 cups (155 grams) all-purpose flour
1/2 cup (60 grams) sliced almonds
1/4 teaspoon salt
2 tablespoons granulated sugar
8 tablespoons (115 grams) cold butter, cubed
1 large egg
2 tablespoons ice water


In a large mixing bowl, mix together the flour, sliced almonds, salt, and sugar. Cut in the cubed butter with a pastry blender or with your hands until the dough resembles coarse sand. Mix in the egg and water until dough comes together. Press dough into a tart pan, taking care to keep the dough an even thickness. Stab the bottom several times with a fork so the dough will bake evenly in the oven. Refrigerate dough for 30 minutes to firm up.
Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C).
Bake the tart shell for 15 minutes, or until it is lightly colored and the shell feels dry to the touch.
 
Chocolate Filling
12 ounces (340 grams) semisweet chocolate, finely chopped
1 cup (240 ml) heavy cream
2 large eggs
3 tablespoons granulated sugar
1 tablespoon all-purpose flour
1/4 teaspoon salt

While the tart crust is baking, place the chocolate and heavy cream over medium-low heat and melt the chocolate, stirring constantly. Once uniform, turn off the heat and mix in the eggs, sugar, flour, and salt.
Pour chocolate mixture into pre-baked tart crust and carefully place back into the oven, baking for an additional 15 minutes.



Pomegranate Glaze
2 cups (475 ml) pomegranate juice
3 tablespoon granulated sugar
Fresh pomegranate arils, for garnish


In a small saucepan over medium heat, mix together the pomegranate juice and sugar. Simmer for 20-25 minutes, or until the juice thickens to about 1/2 cup. The juice will be thick and syrupy. Remove from heat.
When the tart has finished baking and has cooled slightly, pour the pomegranate syrup evenly over the top. Garnish with pomegranate arils. Allow the tart to cool to room temperature in order for the glaze to set. To store, cover and refrigerate.










***

Wednesday, September 25, 2013

Babeczki warstwowe w słoiczku / Cake in a jar

For the recipe in English please scroll down

Całkiem niedawno mój znajomy, niezwykle błyskotliwy podróżnik przywiózł z jednej ze swoich podróży masło orzechowe, i powiedział, że próbował kiedyś w Kanadzie babeczki z tym właśnie masłem, i że były to najlepsze babeczki jakie kiedykolwiek próbował. 
Odchrząknął i dodał, że oczywiście poza moimi babeczkami.
Bardzo długo zastanawiałam się co mogę przygotować, szukałam przepisu z nadzieniem z masła orzechowego aż w końcu pomyślałam, że babeczki w słoiczku mogą być super pomysłem na prezent!
Do słoiczków przywiązałam łyżeczkę, na zakrętkach napisałam małą dedykację, wszystkie babeczki rozdałam :)

Słoiczki kupiłam w Rossmanie, znalazłam je na półce ze słoiczkami dla dzieci. Pamiętajmy, żeby na górze były wystarczająco szerokie, żebyśmy mogli włożyć babeczkę w całości.








***

As the name would suggest, it’s a cake in a jar! These delectable treat is a great last minute party idea, a cute gift for birthday party, great idea for corporate gifts, personal gift or wedding treats. Or to let someone know you are thinking about them. This recipe is extremely easy and cupcakes in a jar are easily packed and shipped, allowing you to bring it with you wherever you go. If you are giving this as a gift, you can also dress it up with some cute ribbon. It is also a fantastic activity to do with your kids!









Wednesday, September 11, 2013

Czekoladowe ciasteczka owsiane z karmelem / Chocolate Oatmeal Cookies with Dulce de leche

For the recipe in English please scroll down

Chociaż te ciasteczka są z założenia ciasteczkami śniadaniowymi, to mogą być super przekąską w ciągu dnia. Są bardzo, bardzo, bardzo czekoladowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Zdecydowanie jeszcze do nich wrócę! :)





3/4 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
1/4 szklanki kakao
1/2 lyżeczki sody
1/4 lyżeczki soli
60 gram czekolady
100 gram masła
3 lyżki mleka

Puszka masy karmelowej
2 łyżki mleka
Poł szklanki drobno połamanej czekolady lub czipsów czekoladowych.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W misce wymieszać mąkę, płatki, cukier, kakao, sodę i sól.
W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej roztopić i dokładnie wymieszać masło i połamaną czekoladę, dodać mleko.
Do wymieszanych suchych składników wlać mieszankę z roztopionym masłem i wymieszać do połączenia składników. Masa będzie gęsta i grudkowata. Jeżeli będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze kilka łyżek mleka.


 Odłożyć połowę szklanki mieszanki, a pozostałą część nakładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia i formować ciastka wielkości około szklanki. Wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika.



Wymieszać mleko skondensowane ze zwykłym aż masa będzie gładka i gęsta. Rozprowadzić na wyjętych z piekarnika ciastach, posypać pokruszoną czekoladą i pozostałym ciastem, wstawić do piekarnika jeszcze na 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć do ostygnięcia.



***

 These chocolate oatmeal cakes are a great on-the-go fuel for those days when you have no time in the morning to prepare a big meal. They are also the perfect snack to zap your chocolate cravings and keep you full until the next meal.  Made with milk, cocoa powder, and dark chocolate, this oatmeal tastes more like a rich full-fat chocolate pudding than a breakfast

I first saw this recipe in one of Nigella’s book and I knew that I had to make this immediately, I was just afraid that in may be too sweet, but as I am someone recently obsessed with all things pistachio, having some left from the previous dessert I baked, finally I decided to try it! It is super delicious, easy and quick to make, and it looks so festive with the green pistachios. I have also made it with coconut and then cranberry, and both were equally delicious, and I suppose you could make this fudge with just about any of your favorite filling!