For the recipe in English please scroll down
Inspiracja do upieczenia tych babeczek był syrop klonowy, który dostałam w prezencie jako pamiątkę z podróży po Kanadzie.
Aby go wykorzystać, długo szukałam przepisu innego niż naleśniki, aż w końcu znalazłam :)
świetna propozycja także dla wszystkich osób lubiących cynamon.
SKŁADNIKI:Babeczki:
115g miękkiego masła
115g cukru pudru
2 jajka, lekko rozmieszane
115g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
1 łyżka cynamonu
Krem:
1 opakowanie śmietany kremówki1 opakowanie (225 g) serka Mascarpone, w temperaturze pokojowej
¼ łyżeczki cynamonu w proszku
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki syropu klonowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ubijać mikserem masło i cukier, aż masa będzie jasna i puszysta. Nie przestając ubijać do masy dodawać jajka. Przesiać i wymieszać ze sobą mąkę i cynamon. Sypką mieszankę dodawać do masy – ubitego masła i wymiksować. Dodać mleko i dokładnie mieszać, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Ciasto nakładać łyżką do papierowych papilotek i piec około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać Serek mascarpone, cynamon, cukier puder i syrop klonowy aż masa będzie gładka. Delikatnie wymieszać masę mascarpone z ubitą kremówką. Krem nakładać na wystudzone babeczki. Po nałożeniu kremu babeczki przechowywać w lodówce.
***
I made them on last gathering and they are moist and delicious.Cinnamon adds a delicate spiced flavour to traditional cupcakes.
I also used maple sirup which I got last year when I went for holidays to Canada and
I can definitely recommend this recipie for all cinnamon lovers!
***
Pięknie wyglądają!;)
ReplyDeletepo prostu arcydzieło :) piękne są! :)
ReplyDeleteWyglądają po prostu cudnie:)
ReplyDeleteto coś dla mnie :)
ReplyDeleteDziękuję! :) A uwierzycie, że ich największą zaletą nie jest to, jak wyglądają, ale to jak smakują? :)
ReplyDeleteTakie jeszcze zimowe, wspaniałe :)
ReplyDeleteI can imagine how lovely these cupcakes taste. Lovely combination of cinnamon paired with creamy maple cream.. yummy!
ReplyDeleteI just found your blog though tastspotting referral & all i can say is wow!! the treat are sugarlicious! and the photos are breathtaking. do you use natural light? thank you for sharing the recipe above!
ReplyDeleteThank you Aya. Oh yes I always use good natural light and very rarely take any photos during a cloudy day. Also, I have a very old camera and one of the simpliest available version so I suppose a good light is a clue :)
DeleteI wish i blessed with natural light in my house as well. but i guess the person taking the photos has something to do with how good the photos turnout. simply love you blog! I've already liked your page on facebook to make sure i receive your updates. Gd luck.
DeleteThis looks so delicious! Cinnamon and maple make a great combination (:
ReplyDeleteoh yes! Very unusal, but very yummy! :)
DeleteYour cupcakes look and sound so delicious! I love the maple and cinnamon combination and I really love the look of your icing!
ReplyDeleteDziękuję :)
ReplyDelete