Thursday, April 25, 2013

Delikatny tort bezowy z masą karmelową i suszonymi figami / Layered Pavlova with carmel cream and figs

For the recipe in English please scroll down
Beza z karmelem i figami kusiła mnie już dawno. Długo czekałam na okazję, aż w końcu postanowiłam przygotować to ciasto z okazji Dnia Mamy :) Podczas przygotowania ciasta, dyskutowałam z przyjaciółką (której bezy wychodzą zawsze abolutnie-obłę-dne), że prawdopodobną tajemnicą ciasta jest jego bardzo długie ubijanie białek. Nawet przez 15-20 minut.
Masa karmelowa z figami smakowała absolutnie wszystkim.
Ciasto, które polecam wszystkim bez wyjątku! :)

 

Ciasto:

6 białek
1 1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka octu ryżowego

Masa karmelowa:
opakowanie serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
opakowanie masy krówkowej 
garść fig suszonych


Piekarnik (bez funkcji termoobiegu) nagrzać do 140 stopni. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okrąg szerokości 24 centymetrów. Posypać cienką warstwą mąki kukurydzianej.
Przy pomocy miksera ubijać białka aż masa będzie sztywna. Nie przestając ubijać dodawać po łyżeczce cukier. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Po dodaniu ostatniej łyżeczki cukru dalej ubijać, jeszcze około 8 minut. (Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby masa białkowa opadła i wydaje mi się, że takie długie ubijanie to może być sekret udanego ciasta bezowego).
Ciasto przełożyć na przygotowane arkusze papieru do pieczenia. Uformować placki na kształt narysowanych wcześniej okręgów, odrobinę więcej ciasta nałożyć przy brzegach, mniej na środku. Piec około 75-90 minut, aż ciasto będzie suche, lekko złotawe i chrupiące. Wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki piekarnika (ciasto może opaść podczas studzenia)

 Masa:

Figi zalać gorącą wodą, odcedzić i pokroić. Schłodzoną śmietanę ubijać aż masa będzie sztywna. Dodawać po łyżce serek mascarpone. Gdy masa będzie gładka, nie przestając mikować dodawać stopniowo masę krówkową. Następwnie dodać figi i wymieszać.

Masą przełożyć ciasta bezowe. Posypać tartą czekoladą.



***

This is my never fail-go to recipe for an impressive dessert. Every time I make it, I get fabulous reviews. Texture is beautifully marshmallowy in the middle with a lightly crisp crust. This time I made it for my mum for Mother's Day. 


6 eggwhites
1 1/3 cups caster sugar
1 teaspoon white vinegar
1 teaspoon cornflour
mascarpne cheese

Preheat oven to 200°C. Draw two 24cm (diameter) circles on two sheets of baking paper. Place, pencil-side down, on a baking tray. Dust lightly with 1 teaspoon cornflour.
Using an electric mixer, beat eggwhites and cream of tartar in a large bowl until soft peaks form. Add sugar, 1 tablespoon at a time, beating constantly until thick and glossy.
Spoon meringue onto baking paper. Shape into a circle, using the pencil mark as a guide, with a slightly higher edge and a low centre. Reduce oven to 100°C. Bake for 1 1/4 to 1 1/2 hours or until dry and crisp. Turn off oven and open oven door. Cool completely in oven (pavlova may sink during cooling)



1 cup heavy cream
8 ounces mascarpone cheese, room temperature
1 spoon confectioners' sugar, sifted
1/2 cup dulce de lece
1/2 cup of dried figs

With an electric mixer on medium speed, whisk heavy cream until stiff peaks form (be careful not to overbeat, or cream will be grainy). In another bowl, whisk together mascarpone, dulce de lece and confectioners' sugar until smooth. Gently fold whipped cream into mascarpone mixture until completely incorporated. Add chopped figs. 
Place one disc of meringue onto a serving plate. Spread with half of the cream, and top with another disc of meringue and half the remaining cream. Decorate with chocolate curls

5 comments: