Monday, February 4, 2013

Babeczki SuperCzekoladowe / Devil's Food Cupcakes

For the recipe in English please scroll down

Babeczki dla prawdziwych fanów czekolady. Czekoladowe babeczki, czekoladowy krem i do tego czekoladowa posypka. Czy macie jakieś pytania? :)



Babeczki: 
3/4 szklanki kakao
3/4 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 1/2 kostki masła
1 szklanka białego cukru
1 szklanka brązowego cukru 
4 duże jajka

 Krem
2 kubeczki śmietany kremówki
1/2 szklaki cukru pudru
2 łyżki kakao 
pół szklanki startej czekolady

Babeczki:
Piekarnik nagrzać do 180*C. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W małej miseczce wymieszać kakao z gorącą wodą, wymieszać aż masa będzie gładka, następnie wymieszać z zimną wodą. Dodać wanilię, wymieszać aż masa będzie gładka. Odstawić.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę I sól. Odstawić.
Masło ubijać mikserem aż będzie jasne I gładkie, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie idealnie połączona i puszysta.
Nie przestawiając miksować dodawać po jajku.
Nie przestając miksować, dodać jedną trzecią mąki, i miksować aż masa będzie jednolita, idealnie połączona. Dalej miksując dodawać naprzemiennie mieszankę kakao oraz mąkę, tak, aby na końcu dodać mąkę- dalej ubijać.



Masę nakładać łyżką do papilotek.
Piec 18-20 minut, albo do czasu aż babeczki będą miękkie w dotyku, lub do „testu patyczka”. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na kratkę do ostygnięcia.

Krem:
Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem. Dodać cukier puder wymieszany z kakao i dalej ubijać aż masa będzie gęsta i sztywna. Masą udekorować babeczki. Posypać startą czekoladą.


Ingredients: 
3/4 cup cocoa powder
3/4 cup hot water
1/2 cup cold water
1 tablespoon pure vanilla extract
3 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1 1/2 cups (3 sticks) unsalted butter, room temperature
1 cup granulated sugar
1 cup firmly packed light brown sugar
4 large eggs

 Topping:
Chocolate Curls
Chocolate Sprinkles


Cupcakes:
Preheat oven to 350 degrees F. Prepare two standard 12-cup muffin pans; line with paper cupcake liners.
In a small
mixing bowl, combine the cocoa powder and hot water. Stir until smooth, and then blend in the cold water. Add vanilla; stir until thoroughly blended and smooth. Set aside.
In a medium bowl, combine flour, baking powder, baking soda, and salt; sift or whisk together to mix.  Set aside.
In a large bowl of an electric mixer, cream the butter, granulated sugar, and brown sugar until light and fluffy.
Add eggs one at a time, beating until thoroughly mixed.
With the mixer on low speed, add about one third of the flour mixture, mix just until the flour is almost completely blended.  Add about one half of the cocoa mixture, blending just until mixed. Continue alternating with the flour mixture and cocoa mixture, ending with the last portion of the flour, and stirring just until blended.
Spoon the batter into the cupcake liners. Fill 2/3 full, using about ¼ cup of batter per cup.
Bake, 18 to 20 minutes, or until the cakes are just firm and spring back when gently pressed, and a toothpick, wooden skewer, or cake tester inserted in the center comes out clean.


2 comments: