Friday, September 27, 2013

Tarta migdałowo - czekoladowa z granatem / Almond Chocolate Pomegranate Tart

 For the recipe in English please scroll down



Kiedy dzisiaj rano robiłam zakupy na moim ulubionym osiedlowym straganie na jednym ze stoisk natrafiłam na skrzynkę wielkich, pięknie wyglądających granatów.. Chwilę się zastanawiłam.. Odeszłam.. Bo jaki deser można zrobić z granatów?!! Ale jednak wróciłam. :) kupiłam koszyk, i zaczęłam się zastanawiać, co mogę z nich upiec. Pierwsza myśl, to były oczywiście babeczki, ale chwilę później pomyślałam, że może tym razem przygotuję coś bardziej wyszukanego.. 
I oto jest. Pierwsza moja tarta! :)
Jest naprawdę pyszna! Rzeczywiście, w porównaniu z innymi deserami może się wydać pracochłonna, ale zapewniam, że warto!



 Tarta migdałowo - czekoladowa z granatem
Tarta:
1 1/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki (60 gram) płatków migdałowych
1/4 łyżeczki soli
8 łyżek (115 gram) masła, wyjętego z lodówki, posiekanego
1 duże jajko
2 łyżki wody
W dużej misce mieszamy mąkę, migdały, sól i cukier. Dodajemy masło i siekamy, aż ciasto zacznie przypominać gruboziarnisty piasek. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto do gładkości. Odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do foremek i ugniatamy tak, aby zachowało równą grubość, a przy brzegach było wyższe. Kilkakrotnie nakłuwamy widelcem (aby równomiernie się upiekło). Wkładamy do piekarnika na 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie jasnozłote oraz suche

Masa czekoladowa
340 gram posiekanej mlecznej czekolady
240 ml śmietany kremówki
2 duże jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1/4 łyżki soli


Gdy nasza tarta piecze się w piekarniku, należy wymieszać czekoladę i śmietanę kremówkę na małym ogniu, aż do rozpuszczenia czekolady. Gdy masa będzie jednolita, zdjąć z ognia. Nie przestając mieszać, dodać jajko, cukier, mąkę i sól. Wyjąć foremki z piekarnika, masę położyć na ciasto i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.






Glazura granatowa
2 szklanki (475 ml) soku granatowego
3 łyżki cukru
Ziarna granatu – do ozdoby

W małym rondlu na średnim ogniu wymieszać sok z granatu i cukier. Podgrzewać przez około 20-25 minut, aż sok zgęstnieje do około ½ szklanki. Sok powinien być gęsty i „syropowaty”. Zdjąć z ognia.
Kiedy tarta jest już upieczona i ostudzona rozprowadzić syrop równo po powierzchni tart. Udekorować ziarnkami granatu. Odstawić do zastygnięcia glazury granatowej. 







***

When this morning I was passing through my favourite local market I came across a box of huge, beautiful pomegrantes.. I had a look.. then left .. Well what kind of a dessert could I possibily prepare with pomegrades?! A couple minutes late I returned and bought some.. And started to wonder what am I going to prepare..?!! My first thought was to bake some muffins but then I thought.. why not prepare something more sophisticated..?! And here it is!
My first tart! And it's really delicious! Indeed, in comparison with other desserts may seem not the easiest to prepare, but I can assure you that it is worth it!







Almond Chocolate Pomegranate Tart

Almond Tart Crust
1 1/4 cups (155 grams) all-purpose flour
1/2 cup (60 grams) sliced almonds
1/4 teaspoon salt
2 tablespoons granulated sugar
8 tablespoons (115 grams) cold butter, cubed
1 large egg
2 tablespoons ice water


In a large mixing bowl, mix together the flour, sliced almonds, salt, and sugar. Cut in the cubed butter with a pastry blender or with your hands until the dough resembles coarse sand. Mix in the egg and water until dough comes together. Press dough into a tart pan, taking care to keep the dough an even thickness. Stab the bottom several times with a fork so the dough will bake evenly in the oven. Refrigerate dough for 30 minutes to firm up.
Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C).
Bake the tart shell for 15 minutes, or until it is lightly colored and the shell feels dry to the touch.
 
Chocolate Filling
12 ounces (340 grams) semisweet chocolate, finely chopped
1 cup (240 ml) heavy cream
2 large eggs
3 tablespoons granulated sugar
1 tablespoon all-purpose flour
1/4 teaspoon salt

While the tart crust is baking, place the chocolate and heavy cream over medium-low heat and melt the chocolate, stirring constantly. Once uniform, turn off the heat and mix in the eggs, sugar, flour, and salt.
Pour chocolate mixture into pre-baked tart crust and carefully place back into the oven, baking for an additional 15 minutes.



Pomegranate Glaze
2 cups (475 ml) pomegranate juice
3 tablespoon granulated sugar
Fresh pomegranate arils, for garnish


In a small saucepan over medium heat, mix together the pomegranate juice and sugar. Simmer for 20-25 minutes, or until the juice thickens to about 1/2 cup. The juice will be thick and syrupy. Remove from heat.
When the tart has finished baking and has cooled slightly, pour the pomegranate syrup evenly over the top. Garnish with pomegranate arils. Allow the tart to cool to room temperature in order for the glaze to set. To store, cover and refrigerate.










***

6 comments:

  1. Dobrze, że jednak wróciłaś po nie, bo efekt jest niesamowity :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Co więcej, za chwilę wybieram się tam jeszcze raz :)

      Delete
  2. Your tarts look stunning, I love your photos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Rosie! For some reason I can't subsrcibe to your blog, but maybe your recipes are also available on fb? If so, please share a link, I'd love to follow as your recipes look stunning!

      Delete