Sunday, November 17, 2013

pierniczki świąteczne

Pięć tygodni do świąt - najlepszy moment na upieczenie pierniczków :)
Pierniczki z przepisu są miękkie, słodkie i delikatne. Do świąt przechowuję je w słoiku. 
Do dekorowania używam kolorowego lukru królewskiego.


 

 Skladniki:

1/3 kostki masła
½ szklanki miodu
½ szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki ciemnego kakao
szczypta soli 
1 jajko
1  łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki maki pszennej


Do rondla wlewamy miód, dodajemy masło, cukier, kakao i przyprawę do pierników. Rozpuszczamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników, mieszamy, aż masa ostygnie.

Przesiewamy mąkę, sól, proszek dopieczenia i jajko. Dodajemy przestudzoną masę piernikową i delikatnie ugniatamy.
Przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i jajko. Następnie dodać przestudzoną masę piernikową ( taka, by nie oparzyła nam rąk) .

Zagnieść dokładnie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.

Zagniecione  ciasto nakrywamy w misce folią spożywczą i odstawiamy.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-7 milimetrów, wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

6 comments:

  1. Koniecznie muszę zrobić takie pierniczki :)

    ReplyDelete
  2. uwielbiam pierniczki, a w tym słoju prezentują się bajkowo!

    ReplyDelete
  3. A czy te pierniczki nadają się do nadziewania? Wyglądają pięknie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niestety do nadzienia są za płaskie i za twarde..

      Delete
  4. NA JAK DŁUGO ODSTAWIĆ CIASTO?

    ReplyDelete