For the recipe in English please scroll down
Masa karmelowa z figami smakowała absolutnie wszystkim.
Ciasto, które polecam wszystkim bez wyjątku! :)
Ciasto:
6 białek
1 1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka octu ryżowego
Masa karmelowa:
opakowanie serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
opakowanie masy krówkowej
garść fig suszonych
garść fig suszonych
Piekarnik
(bez funkcji termoobiegu) nagrzać do 140 stopni. Na dwóch arkuszach
papieru do pieczenia narysować okrąg szerokości 24 centymetrów.
Posypać cienką warstwą mąki kukurydzianej.
Przy
pomocy miksera ubijać białka aż masa będzie sztywna. Nie przestając
ubijać dodawać po łyżeczce cukier. Masa powinna być gładka i błyszcząca.
Po dodaniu ostatniej łyżeczki cukru dalej ubijać, jeszcze około 8 minut.
(Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby masa białkowa opadła i wydaje mi się,
że takie długie ubijanie to może być sekret udanego ciasta bezowego).
Ciasto
przełożyć na przygotowane arkusze papieru do pieczenia. Uformować placki na kształt narysowanych
wcześniej okręgów, odrobinę więcej ciasta nałożyć przy brzegach, mniej
na środku. Piec około 75-90 minut, aż ciasto będzie suche, lekko złotawe
i chrupiące. Wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki piekarnika (ciasto
może opaść podczas studzenia)Masa:
Figi zalać gorącą wodą, odcedzić i pokroić. Schłodzoną śmietanę ubijać aż masa będzie sztywna. Dodawać po łyżce serek mascarpone. Gdy masa będzie gładka, nie przestając mikować dodawać stopniowo masę krówkową. Następwnie dodać figi i wymieszać.
Masą przełożyć ciasta bezowe. Posypać tartą czekoladą.
***
This is my never fail-go to recipe for an impressive
dessert. Every time I make it, I get fabulous reviews. Texture is beautifully marshmallowy in the
middle with a lightly crisp crust. This time I made it for my mum for Mother's Day.
6 eggwhites
1 1/3 cups caster sugar
1 teaspoon white vinegar
1 teaspoon cornflour
mascarpne cheese
Preheat oven to 200°C. Draw two 24cm (diameter) circles on two sheets
of baking paper. Place, pencil-side down, on a baking tray. Dust lightly
with 1 teaspoon cornflour.
Using
an electric mixer, beat eggwhites and cream of tartar in a large bowl
until soft peaks form. Add sugar, 1 tablespoon at a time, beating
constantly until thick and glossy.
Spoon
meringue onto baking paper. Shape into a circle, using the pencil mark
as a guide, with a slightly higher edge and a low centre. Reduce oven to
100°C. Bake for 1 1/4 to 1 1/2 hours or until dry and crisp. Turn off
oven and open oven door. Cool completely in oven (pavlova may sink
during cooling)1 cup heavy cream
8 ounces mascarpone cheese, room temperature
1 spoon confectioners' sugar, sifted
1/2 cup dulce de lece
1/2 cup of dried figs
With an electric mixer on medium speed, whisk heavy cream until stiff peaks form (be careful not to overbeat, or cream will be grainy). In another bowl, whisk together mascarpone, dulce de lece and confectioners' sugar until smooth. Gently fold whipped cream into mascarpone mixture until completely incorporated. Add chopped figs.
Place one disc of meringue onto a serving plate. Spread with half of the cream, and top with another disc of meringue and half the remaining cream. Decorate with chocolate curls
1/2 cup dulce de lece
1/2 cup of dried figs
With an electric mixer on medium speed, whisk heavy cream until stiff peaks form (be careful not to overbeat, or cream will be grainy). In another bowl, whisk together mascarpone, dulce de lece and confectioners' sugar until smooth. Gently fold whipped cream into mascarpone mixture until completely incorporated. Add chopped figs.
Place one disc of meringue onto a serving plate. Spread with half of the cream, and top with another disc of meringue and half the remaining cream. Decorate with chocolate curls
O jejciu, zakochałam się*_*
ReplyDeleteKocham karmel!
potwierdzam smakowała obłędnie !!!
ReplyDeleteLove it! Thanks for recipe :)
ReplyDeleteMmm, coś cudownego :) Zapisuję przepis :)
ReplyDeleteWow it looks wonderful!
ReplyDelete