Dzisiaj na blogu przepis na najbardziej klasyczny, czekoladowy tort z masa kremowa.
Przepis wyłudziłam podstępem od Mistrzyni Tortów, Milenki i z największa przyjemnością się z Wami dziele.
Do przepisu dodaje najczęściej około pol litra wiśniówki, wiec jeżeli
chcemy przygotować go dla dzieci- nasączmy go woda z cytryna.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki czubate kakao=> tak,żeby w sumie wyszła szklanka
- 2łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
Białka ubijamy na sztywna piane. Nie przestając ubijać dodajemy cukier,
jajka, olej. Dodajemy mąkę, lekko mieszamy, następnie łyżkę octu, krótko
I szybko miksujemy.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w temp. 180 stopniach.
Jeżeli chcemy przygotować tort 4 piętrowy musimy upiec dwa takie biszkopty.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt powinien co najmniej przez dwie godziny ostygnąć
Wyjmujemy z blachy, przekrajmy na pół.
Słoik wiśni drylowanych wlewamy do miseczki, zalewamy ćwiartką do pol litra wiśniówki.
Nasączamy placki biszkoptu.
Na dwa placki potrzebne są 4 kubki śmietany 30% (ja polecam Piątnice z
Biedronki- jest najlepsza!) + 6 śmietan-fixy, trochę cukru pudru, cukier
waniliowy.
Ubijamy śmietanę na najniższych obrotach, dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem i mieszamy na najwyższych obrotach.
Przekładamy placki biszkoptowe kremem. Możemy przełożyć wydrylowanymi wiśniami.
Dekorujemy.
Pyszny ;) Wiśnie i czekolada to genialne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
ReplyDeleteWygląda niezwykle kusząco :)
ReplyDelete