Monday, April 8, 2013

Klasyczny tort czekoladowy

Dzisiaj na blogu przepis na najbardziej klasyczny, czekoladowy tort z masa kremowa.
Przepis wyłudziłam podstępem od Mistrzyni Tortów, Milenki i z największa przyjemnością się z Wami dziele.



Do przepisu dodaje najczęściej około pol litra wiśniówki, wiec jeżeli chcemy przygotować go dla dzieci- nasączmy go woda z cytryna.

Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki czubate kakao=> tak,żeby w sumie wyszła szklanka
- 2łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu


Białka ubijamy na sztywna piane. Nie przestając ubijać dodajemy cukier, jajka, olej. Dodajemy mąkę, lekko mieszamy, następnie łyżkę octu, krótko I szybko miksujemy.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w temp. 180 stopniach.

Jeżeli chcemy przygotować tort 4 piętrowy musimy upiec dwa takie biszkopty.

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt powinien co najmniej przez dwie godziny ostygnąć

Wyjmujemy z blachy, przekrajmy na pół.

Słoik wiśni drylowanych wlewamy do miseczki, zalewamy ćwiartką do pol litra wiśniówki.

Nasączamy placki biszkoptu.


Na dwa placki potrzebne są 4 kubki śmietany 30% (ja polecam Piątnice z Biedronki- jest najlepsza!) + 6 śmietan-fixy, trochę cukru pudru, cukier waniliowy.

Ubijamy śmietanę na najniższych obrotach, dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem i mieszamy na najwyższych obrotach.

Przekładamy placki biszkoptowe kremem. Możemy przełożyć wydrylowanymi wiśniami.
Dekorujemy.

2 comments:

  1. Pyszny ;) Wiśnie i czekolada to genialne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
  2. Wygląda niezwykle kusząco :)

    ReplyDelete