Friday, April 12, 2013

Babeczki cytrynowe / Lemon Cupcakes

For the recipe in English please scroll down


Babeczek cytrynowych nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Ze względu na lekko kwaskowy smak na pewno nie wszystkim 

przypadną do gustu, natomiast z pewnością  są świetną propozycja dla osób, które poszukują babeczek niekoniecznie bardzo, 
bardzo słodkich. Poza tym cytryna to samo zdrowie, prawda? Można więc przymknąć oko na te kilka kalorii :)
 
 
 
  
 Babeczki

1 1/4 szklanki maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
1/2 kostki masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki startej skórki cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mleka


Krem

1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
115 g serka typu “Twój smak” w temperaturze pokojowej
2 łyżki drobno startej skórki cytrynowej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 szklanki cukru pudru

Glazurowana skórka cytrynowa (opcjonalnie)

1 duża cytryna, umyta
1/3 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka vinegar  


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do średniej wielkości miski i odstawić.


W dużej misce, używając miksera, mieszać (średnia prędkość) masło i cukier aż masa będzie gładka i jasna (około 2 minut). Nie przestając 
ubijać dodawać po jednym jajku, ubijać tak długo, aż masa będzie miała konsystencje kremu, będzie gładka i jasna.

Dodać sok z cytryny, starta skórkę cytrynowa i ekstrakt waniliowy i ubijać do wymieszania składników.


Zmniejszyć prędkość ubijania i dodawać, w trzech częściach, na przemian make i mleko, zaczynając i kończąc na mace. Miksować aż składniki będą 
całkowicie połączone a masa gładka.

Ciasto nakładać łyżką do papierowych papilotek.

Piec ok 20 minut do momentu aż babeczki sie zarumienia, lub do "próby patyczka”.
Przełożyć babeczki na kratkę i studzić około 10 minut.

Krem:

W dużej misce, przy użyciu miksera na niskiej prędkości ubić masło i serek. Dodać skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy i miksować do połączenia składników (około minuty). Dodać cukier puder i miksować aż masa będzie gładka.

Przy pomocy małej szpatułki nakładać masę na babeczkę (około 3 łyżek masy na babeczkę).

Glazurowana skórka cytrynowa

Skórkę cytrynową zetrzeć na tarce, wrzucić do rondelka, zalać wodą i zagotować, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Zagotować, dodać cukier i vinegair i gotować na wolnym ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Gotować około 10 minut. Do wyjęcia cytryny z rondelka najlepiej użyć łyżeczki z rozcięciem na końcu lub widelca. Ostudzić i udekorować krem na babeczkach.
 


***
 Lemon cupcakes do not need any additional introduction. Due to the slightly sour taste they may not please everyone's tate, but this is a certainly a great option for people who are looking for cupcakes not necessarily too sweet. 

Cupcakes

Makes 12
1 + 1/4 cups cake flour
1 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon salt
1/2 cup (1 stick) unsalted butter, at room temperature
1 cup sugar
2 large eggs
1 tablespoon lemon juice
2 teaspoons grated lemon zest
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup whole milk

Frosting
1/2 cup (1 stick) unsalted butter, at room temperature
4 ounces cream cheese, at room temperature
2 teaspoons finely grated lemon peel
1 teaspoon vanilla extract
2 cups powdered sugar

Glazed lemon peel
(optional)
1 large lemon, washed
1/3 cup water
1/4 cup sugar
1 tablespoon cider vinegar

Position a rack in the middle of the oven. Preheat the oven to 350 F. Line 12 muffin tin cups with paper cupcake liners.

Cupcakes
Sift the cake flour, baking powder, and salt into a medium bowl and set aside. In a large bowl and using an electric mixer on medium speed, beat the butter and sugar until smoothly blended and lightened in color, about 2 minutes. Add the eggs one at a time, mixing until each is blended into the batter and it looks creamy. Add the lemon juice, lemon zest, and vanilla and beat for 2 minutes. If the eggs are cold, the mixture may look slightly curdled. On low speed and in 3 additions (3 flour, 2 milk), add the flour mixture and milk alternately, beginning and ending with the flour mixture. Mix just until the flour is incorporated and the batter looks smooth.
Fill each paper liner with batter. Bake just until the tops feel firm and a toothpick inserted in the center comes out clean, about 23 minutes. Cool on a wire rack.

Frosting
In a large bowl, using an electric mixer on low speed, beat the butter, cream cheese, grated lemon peel, and vanilla until smooth and thoroughly blended. Add the powdered sugar, mixing until smooth, then beat on medium speed for 1 minute to lighten the frosting further. Use a small spatula to spread about 3 tablespoons of frosting over the top of each cupcake.

Glazed Lemon Peel (optional)
Using a vegetable peeler and a slight sawing motion, remove the lemon rind from the lemon in large strips. Trim off any white pith that remains on the rind and cut the rind into matchstick- size strips. Put the strips in a small saucepan, cover with water, and bring to a boil. Strain, then rinse the lemon strips with cold water. Heat the water, sugar, and vinegar in the saucepan over medium heat and bring to a simmer, stirring to dissolve the sugar. Add the lemon strips. Simmer for 10 minutes. Use a slotted spoon to remove the strips from the syrup to a small bowl. Cool thoroughly. Arrange several pieces of the glazed peel over the top of each cupcake.

2 comments:

  1. A je jeszcze nigdy cytrynowych nie jadłam mimo że cytrynę uwielbiam na słodko i na słono. Pięknie wyglądają Twoje babeczki a i sam przepis do mnie bardzo przemawia- miękkie ciasto, mocno cytrynowe i jeszcze ten serek- muszą być pyszne, będę robić:)

    ReplyDelete
  2. Piękne zdjęcia! :)
    Uwielbiam cytrynowe wypieki, więc z chęcią ukradłabym Ci kilka babeczek ;)

    ReplyDelete