Tuesday, April 9, 2013

Tarta rabarbarowa z jabłkami i kruszonką / Apple and Rhubarb Crumble Tart

For the recipe in English please scroll down





Ciasto
  • 100g zimnego niesolonego, posiekanego masła
  • 200g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki chłodnej wody
  • 1 szczypta soli
Nadzienie
  • 1 garść rabarbaru
  • 4 małe jabłka
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 3 ½ łyżki cukru
  • 20g masła
Kruszonka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 50g niesolonego, posiekanego masła

Sposób przyrządzenia:

Aby przygotować ciasto, mąkę, masło oraz cukier umieścić w misce i siekać aż ciasto zacznie przypominać gruboziarnisty piasek. Dodać wodę i zagniatać, aż ciasto zacznie formować się w zbitą kulę. Włożyć do plastikowego woreczka i uformować kulę / płaską kulę. Odstawić do lodówki na 30 minut.


Piekarnik nagrzać do 150ºC. Rabarbar umyć I pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Obrać jabłka, podzielić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Rabarbar, jabłka i cukier wymieszać w dużym naczyniu, zwracając uwagę na to, żeby cukier był równomiernie rozprowadzony. Wymieszać z rozdrobnionym masłem. Przykryć naczynie i piec w piekarniku aż owoce zmiękną. (ok. 50 minut). Odstawić do ostudzenia. Próbowałam też te ciasto z owocami ugotowanymi w rondlu, i też jest przepyszne – owoce mają wtedy bardziej „dżemową” konsystencję.
Ciasto wyjąć z lodówki i umieścić na nieprzylegającym blacie. Rozwałkować na około 3 mm grubości, lub, wałkować tak długo, aż będzie rozmiaru żaroodpornego naczynia tartowego szerokości ok 23 centymetrów. Naczynie do tarty posmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Wyłożyć rozwałkowanym ciastem I odstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Podwyższyć temperaturę ciasta do 180 stopni. Nakłuć spód ciasta widelcem. Zapiec przez 10-15 minut, aż ciasto będzie równo upieczone. Odstawić do ostygnięcia.
Aby przygotować kruszonkę, wymieszać brązowy cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Dodać masło i posiekać / wymieszać, aż ciasto będzie dokładnie wymieszane.
Owoce ułożyć równo na ostudzonym cieście. Posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na 20-30 minut, aż kruszonka będzie miała ładny, złotawy kolor.
Moja ulubiona propozycja podania, to podanie z lodami waniliowymi

 ***




The base:
  • 100g cold unsalted butter, cubed
  • 200g plain flour
  • 1 tablespoon caster sugar
  • 2 tablespoons chilled water
  • 1 pinch of salt
For the filling:
  • 1 bunch rhubarb
  • 4 small granny smith apples
  • ½ tablespoon lemon juice
  • 3 ½ tablespoons caster sugar
  • 20g unsalted butter
For the crumble:
  • ½ cup plain flour
  • ½ cup brown sugar
  • ½ cup desiccated coconut
  • 50g unsalted butter, cubed
Method
To prepare the base, place flour, butter, sugar, and salt in a food processor and whiz for one minute, or until mixture starts to resemble breadcrumbs. Add the chilled water and continue to process until the mixture starts to come together. Turn out onto some plastic wrap and mould to a flat disc. Wrap firmly in plastic wrap and leave to rest in the fridge for 30 minutes.
Preheat the oven to 150ºC. Wash and trim the rhubarb, and cut into 3cm pieces. Peel and core the apples, cut into 3cm pieces, and toss in the lemon juice. Combine rhubarb, apple, and sugar in a large baking dish, making sure that the sugar is distributed evenly. Pinch small knobs of butter and dot evenly across the fruit. Cover the dish with tin foil and bake in a slow oven until the fruit is tender (about 50 minutes). Set aside to cool.
Once the pastry base has rested for 30 minutes, remove from the fridge and place between to pieces of grease proof paper. Roll out until about 3mm thick, or until large enough to line the base of a 23cm pie dish. Grease and lightly flour the pie dish. Line the dish with the pastry and refrigerate for a further 30 minutes.
Increase oven temperature to 180ºC. Prick the base of the pastry with a fork. Line with crumpled baking paper and baking weights or rice. Bake for 10 to 15 minutes, or until cooked through. Set aside to cool.
To make the crumble, combine the  brown sugar, flour, and coconut in a bowl. Add the butter cubes and rub through the dry mixture until well combined.
Place the cooled rhubarb and apple mixture evenly across the base of the cooled pastry. Top with the crumble mixture. Return to the moderate oven and bake for 20 to 30 minutes, until crumble is golden.
Serve with a good vanilla ice cream, or cold custard.

2 comments: