Wednesday, April 10, 2013

Babeczki figowo-orzechowe / Fig and Walnut Cupcakes

For the recipe in English please scroll down


Babeczki figowo-orzechowe to wielka niespodzianka i mój osobisty absolutny faworyt. Rodzina i znajomi, czyli moi osobiści testerzy, jednogłośnie określili je jako najsmaczniejsze ze wszystkich dotychczas upieczonych (a trochę już ich było!) Są delikatne w smaku, nie za słodkie, miękkie i wilgotne. Osoby, które nie lubią mas kremowych mogą z powodzeniem zastąpić ją polewa karmelową.






BABECZKI  FIGOWO-ORZECHOWE

Na 12 sztuk

SKŁADNIKI:

BABECZKI:
2 szklanki maki
125 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka (oddzielić żółtka od białek)
1/4 łyżeczki soli
2/3 szklanki mleka
1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki drobno posiekanych suszonych fig

KREM:
1/2 szklanki śmietany 30%, kremówki
2 szczypty gałki muszkatołowej
czubata łyżka cukru pudru


Sposób przyrządzenia:


BABECZKI
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.

Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól wsypać do miski. Dodać orzechy, połowę fig i wymieszać.

W osobnej misce ubijać mikserem masło i cukier, aż masa będzie jasna i puszysta. Ciągle ubijając dodawać po żółtku.

Używając drewnianej łyżki dodawać do masła, w trzech częściach, na przemian, mąkę i mleko. Mieszać do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli do masy, mieszając aż do połączenia.
Ciasto nakładać łyżką do papierowych papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25-30 minut w przypadku dużych foremek. W Przypadku małych skrócić czas pieczenia do 15-20 minut, lub do "testu patyczka". Po wyjęciu  z piekarnika przełożyć nakrętkę do ostudzenia.

KREM
W małej miseczce wymieszać łyżkę cukru pudru, pozostałą część drobno rozgniecionych fig i gałkę muszkatołową.
W osobnej misce ubić schłodzoną śmietanę kremówkę. Delikatnie wymieszać z masą figową.

Krem nakładać na wystudzone babeczki. Do ozdoby najlepiej użyć świeżych fig pokrojonych na ćwiartki.

***






FIG AND WALNUT CUPCAKES

Makes 12

INGREDIENTS:

2 cups of plain flour
125 grams of unsalted butter
2 teaspoons of baking powder
1 cup of caster sugar
1 teaspoon of ground cinnamon
2 large eggs separated
1/4 teaspoon of salt
2/3 cup of milk
1/4 cup of finely chopped walnuts
1/2 cup of chopped figs

FOR ICING:
1/2 cup of full cream
2 pinches of nutmeg
1 tablespoon of icing sugar



Preheat oven to 350 F. Put 16 liners into shallow muffin pans.
Sift flour, baking powder, cinnamon and salt into a small bowl. Add the walnuts and 1/2 of the figs, toss to combine.

In a large bowl cream the butter and sugar until light in colour (around 3 minutes). Slowly add the egg yolks.
Use a wooden spoon to add the dry ingredient mixture. Mix until just combined.
Beat the egg whites until stiff peaks, then slowly fold into the cupcake mixture until just combined, making sure to do it lightly and slowly so that the whites don't break down.
Fill each cup with ž of the mixture using a plastic spatula or a piping bag with a large nozzle. Bake the cupcakes for 25 minutes to 30 if large, or 15 to 20 if small cupcakes. If a bamboo skewer is poked through, it should come out clean if fully cooked. Cool on a wire rack.
When the cupcakes have cooled down, pipe a swirl on top.








7 comments:

  1. Chętnie bym spróbowała ;)
    Piękne zdjęcie ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spróbuj koniecznie- ten przepis naprawdę polecam :)

      Delete
  2. A co to za figi o tej porze roku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Figi znalazłam na bazarku za rogiem :) Ale przyznam, że nie było łatwo ;) Natomiast do babeczek użyłam fig suszonych.

      Delete
  3. Zapisuję sobie żeby je koniecznie zrobić! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koniecznie! Serdecznie polecam ten przepis :)

      Delete
  4. Zrobiłam, pyszne!!! Dzięki za przepis :-)

    ReplyDelete