Thursday, March 21, 2013

Idealne babeczki waniliowe / Perfect vanilla cupcakes

For the recipe in English please scroll down

Przepisu na IDEALNE babeczki waniliowe szukałam bardzo długo. Wypróbowałam wielu; Nigelli, Marthy, wielu innych, i rzeczywiście, były smaczne.. ale nie idealne. A chciałam takich, które byłyby miękkie, wilgotne i waniliowe w smaku. Po wielu próbach, na jednym z kursów dekorowania babeczek w Londynie trafiłam na ten przepis.

No i są :) Najbardziej klasyczne ze wszystkich babeczek, a jednocześnie moje ulubione. 

Mogą być wykorzystywane jako baza do wszystkich innych. Miękkie, delikatne, wilgotne i bardzo, bardzo waniliowe. Proste w wykonaniu - idealne dla początkujących.



Myślę, że dość ważne jest, że do tego przepisu zawsze używam ekstraktu waniliowego, a nie zwykłego aromatu. Jeżeli jednak nie macie do pod ręką - aromat musi wystarczyć :)

 Składniki: 
Na babeczki:110 gram miękkiego masła
110 gram cukru
2 duże jajka
110 gram mąki
 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
kilka łyżek mleka

Na krem:
110g  serka typu "Philadelphia", "Twój smak"
110g miękkiego masła
250g cukru pudru 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 
Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.

W misie miksera utrzeć masło i cukier na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując. Nie przestając ubijać do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie ekstrakt waniliowy. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, można dodać kilka łyżek mleka.


Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. Piec przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Aby przygotować krem, ubić mikserem masło i serek aż masa będzie jasna i puszysta. Nie przestając ubijać dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Kremem przyozdobić babeczki. 
***


So I have been on a search for a perfect vanilla cupcake recipe for a long time until I found this one.I wanted a vanilla cupcake recipe that was as light and fluffy, flavorful and moist.
So here they are! Very classic, excellent for the begginers. They taste delicious and are easy to make. Very moist and dense. Delicioso!


 Ingredients:

For the cupcakes:
  4oz butter, softened
4oz caster sugar
2 large eggs
4oz self-raising flour
1tsp baking powder
1tsp vanilla Extract

For the cheese cream: 
110g/4oz cream cheese 
110g/4oz unsalted butter, room temperature
450g/1lb icing sugar, sifted
2 tsp vanilla extract sprinkles, to decorate

Preheat the oven to 180 degrees and fill a twelve-hole muffin tin with a dozen large muffin cases.
Cream butter and sugar together so that it becomes pale and fluffy, beat in the eggs one at a time so that
they are incorporated. Sift the flour and baking powder together and add this a third at a time to the batter,
follow this with the vanilla extract.

Divide batter evenly among liners, filling each about three-quarters full. Bake until tops spring back when touched, about 20 minutes, rotating pan once if needed. Transfer to a wire rack; let cool for 5 minutes. Remove cupcakes from pan, and let cool completely on wire rack.


To make the frosting, beat the butter and cheese until creamy. Add the icing sugar and beat until combined.
Add the vanilla extract.
Spoon the frosting into a piping bag with a star nozzle and ice the cupcakes.

19 comments:

  1. wyglądają faktycznie na perfekcyjne, chętnie bym się wgryzła :)

    ReplyDelete
  2. Tak, to prawda, wyglądają perfekcyjnie, jak z cukierni ;)

    ReplyDelete
  3. Idealne. Musiały pachnieć cudownie :)

    ReplyDelete
  4. Nie podalas nagrzania piekarnika, standardowe 180 moze byc ? :))

    ReplyDelete
  5. Witam, skorzystałam z przepisu na masę serowo-waniliową, i tutaj mam pytanie, czy nie ma czasem pomyłki w ilości cukru (250 g) ?? Ja dałam ok. 110g i krem był strasznie przesłodzony. Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. no właśnie. cukier ma zadanie "scementowanie" masy. w oryginalnym przepisie mowa jest o podwójnej ilości cukru do masy. Ja stosuję proporcje 1:1. Jeżeli masa ma właściwą konsystencję, a babeczki będą przechowywane w lodówce przed podaniem - zawsze można zmniejszyć ilość cukru. pozdrawiam :)

      Delete
  6. Ok. Dzieki za odp. Ja babeczki miałam w lodówce i godzinę przed podaniem wyciągnęłam. Krem był bardzo fajny, gęsta mocna konsystencja, ale mimo to dalej było mi za słodkie. Choć domownikom smakowało. Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cupcakes właśnie takie muszą być. Są kaloryczniejsze od muffinek. Ich krem jest słodki, a do tego często są zdobione również innymi dodatkami tj. posypki.

      Delete
  7. Mam pytanie czy można nie dodawac ekstraktu waniliowego do babeczek i do kremy?Ma to jakies znaczenie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Można nie dodawać :) Ale ekstrakt waniliowy to jeden z moich ulubionych składników, nadaje bardzo ładny aromat i smak (zupełnie inne niż sztuczne cukry wanilinowe).

      Delete
  8. Czy można dodać pokrojoną w kawałki czekoladę?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, ale na ostatnim etapie nie mieszaj ciasta mikserem tylko lyzka, bo ciasto moze sie zwazyc. Smacznego :)

      Delete
  9. Może być mascarpone zamiast proponowanych przez Ciebie serków?

    ReplyDelete
  10. To najlepszy przepis na babeczki z jakim się do tej pory spotkałam, a z racji, że jestem fanką tego smakołyku próbowałam już wielu ;p. Zawsze wychodzą pyszne i odpowiednio wilgotne, są idealną bazą do wszelkiego rodzaju dekoracji i modyfikacji, dlatego dzięki za udostępnienie tego przepisu! :D

    ReplyDelete
  11. serek "twój smak" ma być naturalny, śmietankowy?

    ReplyDelete
  12. na ile babeczek podane są skłądniki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. to zalezy od wielkości foremek, na około 8.

      Delete
  13. Postępowałam dokładnie wg przepisu i wyszły IDEALNE. Już rozesłałam linka do tej stronki wszystkim znajomym i kolegom z pracy. Trzeba się dzielić takim dobrodziejstwem :)

    ReplyDelete