Po tym jak pierwszy raz spróbowałam ciastka Tiramisu, bardzo długo myślałam o tym, żeby z przepisu na ciasto zrobić babeczki o tym samym smaku. Zamiast Marsali wykorzystałam domową wiśniówkę, a masę przygotowałam z serka mascarpone.
Babeczki bardzo delikatne, subtelne w smaku.
Babeczki bardzo delikatne, subtelne w smaku.
Babeczki tiramisu
Na 12 sztuk
Babeczki
Czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki miękkiego masła
½ szklanki brązowego cukru
2 jajka, lekko roztrzepane
2 łyżki drobno startej czekolady lub niesłodzonego kakao, do posypania
Syrop kawowy
2 łyżki rozpuszczalnej kawy
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki wody
Krem
225 g serka mascarpone
Czubate pół szklanki cukru pudru
2 łyżki wina Marsala lub słodkiej wiśniówkiKakao do posypania
Piekarnik nagrzać do 180*C. blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
Mąkę
I proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać masło, cukier,
jajka, i, używając miksera, ubijać aż masa będzie puszysta i gładka.
Ciasto
nakładać łyżką do papierowych papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku
ok. 15-20 minut, albo do momentu aż babeczki wyrosną, będą złote i
miękkie w dotyku.
Przygotować syrop kawowy. Kawę, cukier oraz wodę umieścić w rondelku i mieszając delikatnie podgrzewać aż kawa i cukier się rozpuszczą. Gotować przez minutę, odstawić do ostygnięcia przez ok. 10 minut.
Przenieść babeczki na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Ponakłuwać babeczki drewnianym patyczkiem a następnie rozprowadzić pędzelkiem syrop kawowy.
Aby przygotować krem, wymieszać w misce lub mikserem na najniższych obrotach serek mascarpone, cukier puder oraz alkohol. Rozprowadzić na babeczkach. Posypać kakao lub startą gorzką czekoladą.
***
English version of a receipe
Tiramisu cupcakes
MAKES 12
Scant cup self rising flour
½ tbs baking powder
½ cup butter, softened, or soft margarine
½ cup brown sugar
2 eggs, lightly beaten
2 tbsp finely grated semisweet chocolate or unsweetened cocoa powder, to decorate
Coffee syrup
2 tbs instant coffee powder
2 tbsp confectioner’s sugar
4 tbsp water
Frosting
8oz / 225 g mascarpone cheese
Scant ½ cup superfine sugar
2 tbsp Marsala wine or sweet scherry
Preheat the oven to 350 *F. Put 12 paper liner into w shallow muffin pan.
Sift
the flour and baking powder into a large bowl. Add the butter, brown
sugar, and eggs, and, using electric mixer, beat together until smooth.
Spoon
the batter into the paper liners. Bake in the preheated oven for 15-20
minutes, or, until risen, golden, and firm to touch.
Meanwhile,
make the coffee syrup. Put the coffee powder, confecioners’ sugar, and
water in a saucepan and heat gently, stirring, until the coffee and
sugar have dissolved. Boil for 1 minute, then let cool foe 10 minutes.
Transfer
cupcakes to a wire rack and let cool. Pricks the tops of the warm
cupcakes over all over with a skewer and brush with the coffee syrup.
Kuszą... :)
ReplyDeletetiramisu jeszcze nie jadlam :) p.s fajne zdjęcia!
ReplyDeleteoj kuszą to fakt :)
ReplyDeletehm poezja:) takiej wersji jeszcze nie próbowałam:) pysznie
ReplyDeleteZjawiskowe. Fajny pomysł z tym smarowaniem syropem.
ReplyDeleteKrem puszysty jak chmurka, wspaniałe :)
ReplyDelete