Monday, March 4, 2013

Babeczki tiramisu

 For the recipe in English please scroll down



Po tym jak pierwszy raz spróbowałam ciastka Tiramisu, bardzo długo myślałam o tym, żeby z przepisu na ciasto zrobić babeczki o tym samym smaku. Zamiast Marsali wykorzystałam domową wiśniówkę, a maprzygotowałam z serka mascarpone.  
Babeczki bardzo delikatne, subtelne w smaku.




Babeczki tiramisu



Na 12 sztuk



Babeczki

Czubata szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ kostki miękkiego masła

½ szklanki brązowego cukru

2 jajka, lekko roztrzepane

2 łyżki drobno startej czekolady lub niesłodzonego kakao, do posypania



Syrop kawowy

2 łyżki rozpuszczalnej kawy

2 łyżki cukru pudru

4 łyżki wody



Krem

225 g serka mascarpone

Czubate pół szklanki cukru pudru
2 łyżki wina Marsala lub słodkiej wiśniówki

Kakao do posypania


Piekarnik nagrzać do 180*C. blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.


Mąkę I proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać masło, cukier, jajka, i, używając miksera, ubijać aż masa będzie puszysta i gładka.


Ciasto nakładać łyżką do papierowych papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut, albo do momentu aż babeczki wyrosną, będą złote i miękkie w dotyku.





Przygotować syrop kawowy. Kawę, cukier oraz wodę umieścić w rondelku i mieszając delikatnie podgrzewać aż kawa i cukier się rozpuszczą. Gotować przez minutę, odstawić do ostygnięcia przez ok. 10 minut.



Przenieść babeczki na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Ponakłuwać babeczki drewnianym patyczkiem a następnie rozprowadzić pędzelkiem syrop kawowy.

Aby przygotować krem,  wymieszać w misce lub mikserem na najniższych obrotach serek mascarpone, cukier puder oraz alkohol. Rozprowadzić na babeczkach. Posypać kakao lub startą gorzką czekoladą.



 ***

English version of a receipe

Tiramisu cupcakes



MAKES 12



Scant cup self rising flour

½ tbs baking powder

½ cup butter, softened, or soft margarine

½ cup brown sugar

2 eggs, lightly beaten

2 tbsp finely grated semisweet chocolate or unsweetened cocoa powder, to decorate



Coffee syrup

2 tbs instant coffee powder

2 tbsp confectioner’s sugar

4 tbsp water



Frosting

8oz / 225 g mascarpone cheese

Scant ½ cup superfine sugar

2 tbsp Marsala wine or sweet scherry



Preheat the oven to 350 *F. Put 12 paper liner into w shallow muffin pan.



Sift the flour and baking powder into a large bowl. Add the butter, brown sugar, and eggs, and, using electric mixer, beat together until smooth.



Spoon the batter into the paper liners. Bake in the preheated oven for 15-20 minutes, or, until risen, golden, and firm to touch.



Meanwhile, make the coffee syrup. Put the coffee powder, confecioners’ sugar, and water in a saucepan and heat gently, stirring, until the coffee and sugar have dissolved. Boil for 1 minute, then let cool foe 10 minutes.



Transfer cupcakes to a wire rack and let cool. Pricks the tops of the warm cupcakes over all over with a skewer and brush with the coffee syrup.


To make the frosting, put the mascarpone cheese, superfine sugar and Marsala wine in a bowl and beat together until smooth. Spread over the top of the cupcakes. Sprinkle the grated chocolate over the frosting,.


6 comments: