For the recipe in English please scroll down
Inspiracją dla tych babeczek były dla mnie przepyszne włoskie lody pistacjowe!
Po ich spróbowaniu postanowiłam poeksperymentować z pistacjami, i oto są
- idealne dla osób, które lubią babeczki w wersji nie aż tak słodkiej
:)
Składniki
Na 12 babeczek:
2/3 szklanki pistacji
pół kostki miękkiego masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
szklanka szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka, lekko rozmieszane
1/4 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżka pokrojonych pistacji do ozdoby
BABECZKI
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
Pistacje oraz połowę cukru wsypać do malaksera i posiekać na gładką masę. Do miski wsypać pozostały cukier, miękkie masło, jajka, mąkę przesianą z proszkiem dopieczenia, oraz
jogurt i ubijać mikserem aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto nakładać łyżką do papierowych papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 22-25 minut az do testu "suchego patyczka".
Przełozyc na kratkę do wystygnięcia.
***
Among numerous cupcakes flavors and recipes pistachio cupcakes are not that often, but they have been on my to do list for a while now. For those of you looking for a unique and easy treat to impress family and friends consider these deliciously green desseret!
Makes 12
2/3 cup pistachio nuts
1/2 cup butter, softened, or soft margarine
3/4 cup superfine sugar
generous 1 cup self-rising flour
2 eggs lightly beaten
1/4 cup Greek-style yogurt
1 tbsp chopped pistachio nuts, to decorate
Heat oven to 160C/140C fan/gas 3 and line a 12-hole muffin tin with cases.
Put 85g pistachios into a food processor with about half the sugar, then whizz until very finely chopped. Tip into a large mixing bowl with the
remaining sugar, butter, eggs, flour and yogut and beat until smooth.
Divide between cases, then bake on a low shelf for 22-25 mins until a skewer poked in comes out clean. Cool on a wire rack.
cudne :)
ReplyDeleteteż uwielbiam pistacje :) Zawsze jak je kupię to nie doczekają się następnego dnia :D Dobry pomysł na cupcakesy!
ReplyDeletewyglądają wspaniale ;D
ReplyDeleteMusiały smakować cudownie!
ReplyDeletePozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Boskie! Kocham pistacje! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
ReplyDeleteUwielbiam pistacje, takie babeczki to marzenie :)
ReplyDeleteojoj - uwielbiane przeze mnie pistacje ;)
ReplyDeleteto musi być pyszne ;)
Hmm, wyglądają bardzo apetycznie, chcę taką jedną! :)
ReplyDeletewhat type of frosting did you use? i cant find that in English? coincidentally, i also made a pistachio and cardamom cake, i used rosewater cream cheese to frost it, but am not sure what you used? Thx in advance.
ReplyDeleteSo to this particualar one I used whipped cream, but I'd rather recommend cream cheese frosting, maybe with some blended pistachios. How do you prepare rosewater cream cheese frosting? I never tried one. wow, sounds cool!
DeleteI have a recipe for rosewater cream cheese, you can find it here: Cardamom and Pistachio Cake http://sukarah.com/?p=15
Deleteplease don't be appalled by my photos i took them with my iphone ;)
I absolutely love everything pistachio! And I love your pics too :) My plan for the weekend is to bake your Cardamon and Pitachio Cake! :) I'll late you know how it went!
Deletepytanie! bo w liście składników wymieniasz jogurt grecki, a potem piszesz o dodaniu mleka, którego nie ma na liście. więc jak? :)
ReplyDeleteHej Kasiu, no oczywiście, że dodajemy jogurt grecki z listy składników! ;) dziękuję!
DeleteJakich pistacji użyłaś? Solonych czy niesolonych? Mam problem ze znalezieniem tych drugich i użycie solonych byłoby łatwiejsze, ale pytanie jaki wpływ miałyby na smak...
ReplyDelete