Monday, March 4, 2013

Babeczki pistacjowe / Pistachio Cupcakes

For the recipe in English please scroll down


Inspiracją dla tych babeczek były dla mnie przepyszne włoskie lody pistacjowe!

Po ich spróbowaniu postanowiłam poeksperymentować z pistacjami, i oto są - idealne dla osób, które lubią babeczki w wersji nie aż tak słodkiej :)



Składniki

 

 Na 12 babeczek:


2/3 szklanki pistacji

pół kostki miękkiego masła lub margaryny

3/4 szklanki cukru

szklanka szklanka mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka, lekko rozmieszane

1/4 szklanki jogurtu greckiego

1 łyżka pokrojonych pistacji do ozdoby

 BABECZKI

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.

Pistacje oraz połowę cukru wsypać do malaksera i posiekać na gładką masę. Do miski wsypać pozostały cukier, miękkie masło, jajka, mąkę przesianą z proszkiem dopieczenia,  oraz 
jogurt i ubijać mikserem aż ciasto będzie gładkie.

Ciasto nakładać łyżką do papierowych papilotek. Piec w nagrzanym  piekarniku przez ok. 22-25 minut az do testu "suchego patyczka".
Przełozyc na kratkę do wystygnięcia.




 
***
Among numerous cupcakes flavors and recipes pistachio cupcakes are not that often, but they have been on my to do list for a while now. For those of you looking for a unique and easy treat to impress family and friends consider these deliciously green desseret! 
 

 
Makes 12

 

2/3 cup pistachio nuts

1/2 cup butter, softened, or soft margarine

3/4 cup superfine sugar

generous 1 cup self-rising flour

2 eggs lightly beaten

1/4 cup Greek-style yogurt

1 tbsp chopped pistachio nuts, to decorate 

  

Heat oven to 160C/140C fan/gas 3 and line a 12-hole muffin tin with cases. 

Put 85g pistachios into a food processor with about half the sugar, then whizz until very finely chopped. Tip into a large mixing bowl with the
remaining sugar, butter, eggs, flour and yogut and beat until smooth. 

Divide between cases, then bake on a low shelf for 22-25 mins until a skewer poked in comes out clean. Cool on a wire rack.
 
 
 
 
 
 
 

15 comments:

  1. też uwielbiam pistacje :) Zawsze jak je kupię to nie doczekają się następnego dnia :D Dobry pomysł na cupcakesy!

    ReplyDelete
  2. Musiały smakować cudownie!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    ReplyDelete
  3. Boskie! Kocham pistacje! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam pistacje, takie babeczki to marzenie :)

    ReplyDelete
  5. ojoj - uwielbiane przeze mnie pistacje ;)
    to musi być pyszne ;)

    ReplyDelete
  6. Hmm, wyglądają bardzo apetycznie, chcę taką jedną! :)

    ReplyDelete
  7. what type of frosting did you use? i cant find that in English? coincidentally, i also made a pistachio and cardamom cake, i used rosewater cream cheese to frost it, but am not sure what you used? Thx in advance.

    ReplyDelete
    Replies
    1. So to this particualar one I used whipped cream, but I'd rather recommend cream cheese frosting, maybe with some blended pistachios. How do you prepare rosewater cream cheese frosting? I never tried one. wow, sounds cool!

      Delete
    2. I have a recipe for rosewater cream cheese, you can find it here: Cardamom and Pistachio Cake http://sukarah.com/?p=15
      please don't be appalled by my photos i took them with my iphone ;)

      Delete
    3. I absolutely love everything pistachio! And I love your pics too :) My plan for the weekend is to bake your Cardamon and Pitachio Cake! :) I'll late you know how it went!

      Delete
  8. pytanie! bo w liście składników wymieniasz jogurt grecki, a potem piszesz o dodaniu mleka, którego nie ma na liście. więc jak? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Kasiu, no oczywiście, że dodajemy jogurt grecki z listy składników! ;) dziękuję!

      Delete
  9. Jakich pistacji użyłaś? Solonych czy niesolonych? Mam problem ze znalezieniem tych drugich i użycie solonych byłoby łatwiejsze, ale pytanie jaki wpływ miałyby na smak...

    ReplyDelete