Bardzo klasyczne, bardzo delikatne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Babeczki o smaku waniliowym z czekoladowymi dropsami oraz z lekkim
kremem z wiórkami czekoladowymi. Propozycja dla osób szukających czegoś
nowego, ale do końca gotowych na większe eksperymenty :)
Na 12 sztuk
Babeczki:
1 3/4 szklanki mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Pół kostki miękkiego masła lub margaryny
Pół szklanki cukru
2 jajka, lekko rozmieszane
Czubata szklanka czekoladowych dropsów (można wykorzystać gotowe kawałki, lub drobno połamaną czekoladę)
Krem:
110 g masła w temperaturze pokojowej
110 g serka typu “Twój smak”
450 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę
i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać masło, cukier i jajka.
Używając miksera ubijać masę aż będzie gładka. Dodać kawałki czekolady.
Masę
nakładać łyżką do muffinek. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25
minut, lub do momentu Az babeczki będą złotawe, wyrośnięte, miękkie w
dotyku. Przenieść na kratkę do ostudzenia.
Krem:
Serek,
masło i ekstrakt z wanilii ubijać aż masa będzie jasna i gładka, dodać
cukier puder i ubijać aż masa będzie gładka, puszysta i w pełni
połączona. Masa ozdobić babeczki.
***
Chocolate chips cupcakes
Makes 12:
6 tbsp butter, softened, or soft margarine
7/2 cup superfine sugar
2 eggs, lightly beaten
1 3/4 cups self-rising flour
2 tbsp milk
1/3 cup semisweet chocolate chips
Chocolate curls, to decorate
Frosting:
8 oz/225g chocolate, broken into pieces
2/3 cup low-fat cream cheese
Preheat the oven to 400*F. Put 18 paper liners into shallow muffin pans.
Place
the butter and superfine sugar in a large bowl and beat together until
light and fluffy. Gradually beat in the eggs. Sift in the flour and
cocoa and, using a metal spoon, fold in gently into the batter with the
milk and chocolate chips.
Spoon
the batter into the paper liners. Bake in the preheated oven fo 20
minutes, or, until risen and firm to the touch. Transfer to a wire rack
and let cool.
To
make the frosting, place the chocolate in a heatproof bowl and set the
bowl over a saucepan of simmering water until melted. Let cool slightly.
Put the cream cheese in a bowl and beat until softened, then beat in
the melted chocolate.
Spread
a little of the frosting over the top of each cupcake and decorate with
chocolate curls. Let chill in the refrigerator for one hour before
serving.
ale ładniutkie :)
ReplyDelete