Monday, March 4, 2013

Babeczki z kawałkami czekolady / Chocolate chips cupcakes

For the recipe in English please scroll down



Bardzo klasyczne, bardzo delikatne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Babeczki o smaku waniliowym z czekoladowymi dropsami oraz z lekkim kremem z wiórkami czekoladowymi. Propozycja dla osób szukających czegoś nowego, ale do końca gotowych na większe eksperymenty :)


Na 12 sztuk



Babeczki:

1 3/4 szklanki mąki

Łyżeczka proszku do pieczenia

Pół kostki miękkiego masła lub margaryny

Pół szklanki cukru

2 jajka, lekko rozmieszane

Czubata szklanka czekoladowych dropsów (można wykorzystać gotowe kawałki, lub drobno połamaną czekoladę)

Krem:

110 g masła w temperaturze pokojowej

110 g serka typu “Twój smak”

450 g cukru pudru

2 łyżki ekstraktu waniliowego





Sposób przyrządzenia:



Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać masło, cukier i jajka. Używając miksera ubijać masę aż będzie gładka. Dodać kawałki czekolady.


Masę nakładać łyżką do muffinek. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, lub do momentu Az babeczki będą złotawe, wyrośnięte, miękkie w dotyku. Przenieść na kratkę do ostudzenia.



Krem:



Serek, masło i ekstrakt z wanilii ubijać aż masa będzie jasna i gładka, dodać cukier puder i ubijać aż masa będzie gładka, puszysta i w pełni połączona. Masa ozdobić babeczki.


***

Chocolate chips cupcakes



Makes 12:

6 tbsp butter, softened, or soft margarine

7/2 cup superfine sugar

2 eggs, lightly beaten

1 3/4 cups self-rising flour

2 tbsp milk

1/3 cup semisweet chocolate chips

Chocolate curls, to decorate



Frosting:

8 oz/225g chocolate, broken into pieces

2/3 cup low-fat cream cheese



Preheat the oven to 400*F. Put 18 paper liners into shallow muffin pans.

Place the butter and superfine sugar in a large bowl and beat together until light and fluffy. Gradually beat in the eggs. Sift in the flour and cocoa and, using a metal spoon, fold in gently into the batter with the milk and chocolate chips.

Spoon the batter into the paper liners. Bake in the preheated oven fo 20 minutes, or, until risen and firm to the touch. Transfer to a wire rack and let cool.


To make the frosting, place the chocolate in a heatproof bowl and set the bowl over a saucepan of simmering water until melted. Let cool slightly. Put the cream cheese in a bowl and beat until softened, then beat in the melted chocolate.


Spread a little of the frosting over the top of each cupcake and decorate with chocolate curls. Let chill in the refrigerator for one hour before serving.

1 comment: