Wednesday, March 20, 2013

Babeczki czekoladowo-miętowe / chocolate mint cupcakes

For the recipe in English please scroll down

Pyszne, miękkie, delikatne babeczki dla wielbicieli czekolady i mięty :) Wiem, że takie połączenie jest bardzo kontrowersyjne i nie wszyscy są fanami miętowych smaków, ale starałam się tak wybrać i zmodyfikować składniki, aby babeczki były mocno czekoladowe i tylko z lekkim posmakiem mięty. :)



Babeczki
2 szklanki cukru
1 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao
1-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka aromatu miętowego
Lekki krem serowo - miętowy
110 g masła w temperaturze pokojowej
110 g serka typu „Philadelfia” „Twój Smak”
400 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu z wanilii


Piekarnik nagrzać to 180*C. Blaszkę wyłożyć papierowymi papilotkami i odstawić.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać jajka, mleko, olej i aromaty. Ubijać mikserem na średniej prędkości. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, można dodać mleko i dalej ubijać, aż ciasto będzie gładkie i puszyste.


Krem
Masło i serek ubijać mikserem, do czasu aż masa będzie gładka i kremowa. Dodać cukier puder i ubijać do połączenia składników. Dodać aromat miętowy i wymieszać.



 ***

The cakes themselves are light and moist with a slight minty kick which isn't too overpowering. The icing goes with them too. Very easy to make with and a great end result.



For the cupcakes:
2 cups sugar
1 3/4 cups flour
3/4 cup cocoa powder
1-1/2 tsp baking powder
1-1/2 tsp baking soda
1 tsp salt
2 eggs
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
1 tsp vanilla extract
1 tsp peppermint extract
1 cup boiling water

Soft Cheese Mint Frosting
4 oz unsalted butter, room temperature
4 oz cream cheese, room temperature
1lb icing sugar, sifted
2tbs peppermint extracts

Preheat oven to 350F. Line 2 muffins pans with cupcake papers and set aside.
In a large bowl whisk together sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda and salt. Add in eggs, milk, oil and extracts. Beat with an electric mixer on medium speed for 2 minutes. Pour in boiling water and whisk to combine. Batter will be thin.
Fill each cupcake paper 2/3 of the way full with batter and bake for 16-20 minutes, until a toothpick comes out clean. Let cool completely before frosting.

Frosting
Beat the butter and cheese until creamy. Add icing sugar and beat until combined. Add the peppermint extracts.

1 comment:

  1. Babeczki wyglądają na wspaniałe połączenie słodyczy i świeżości. Zdjęcia są bardzo sugestywne :-)

    ReplyDelete