For the recipe in English please scroll down
Pyszne, miękkie, delikatne babeczki dla wielbicieli czekolady i mięty :) Wiem, że takie połączenie jest bardzo kontrowersyjne i nie wszyscy są fanami miętowych smaków, ale starałam się tak wybrać i zmodyfikować składniki, aby babeczki były mocno czekoladowe i tylko z lekkim posmakiem mięty. :)
Babeczki
2 szklanki cukru
1 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao
1 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao
1-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka aromatu miętowego
1-1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka aromatu miętowego
Lekki krem serowo - miętowy
110 g masła w temperaturze pokojowej
110 g serka typu „Philadelfia” „Twój Smak”
400 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzać to 180*C. Blaszkę wyłożyć papierowymi papilotkami i odstawić.
W
dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i
sól. Dodać jajka, mleko, olej i aromaty. Ubijać mikserem na średniej
prędkości. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, można dodać mleko i dalej ubijać, aż
ciasto będzie gładkie i puszyste.
Krem
Masło
i serek ubijać mikserem, do czasu aż masa będzie gładka i kremowa.
Dodać cukier puder i ubijać do połączenia składników. Dodać aromat
miętowy i wymieszać.
***
The cakes themselves are light and moist with a slight minty kick which isn't too overpowering. The icing goes with them too. Very easy to make with and a great end result.
For the cupcakes:
2 cups sugar
1 3/4 cups flour
3/4 cup cocoa powder
1-1/2 tsp baking powder
1-1/2 tsp baking soda
1 tsp salt
2 eggs
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
1 tsp vanilla extract
1 tsp peppermint extract
1 cup boiling water
2 cups sugar
1 3/4 cups flour
3/4 cup cocoa powder
1-1/2 tsp baking powder
1-1/2 tsp baking soda
1 tsp salt
2 eggs
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
1 tsp vanilla extract
1 tsp peppermint extract
1 cup boiling water
Soft Cheese Mint Frosting
4 oz unsalted butter, room temperature
4 oz cream cheese, room temperature
1lb icing sugar, sifted
2tbs peppermint extracts
Preheat oven to 350F. Line 2 muffins pans with cupcake papers and set aside.
In
a large bowl whisk together sugar, flour, cocoa powder, baking powder,
baking soda and salt. Add in eggs, milk, oil and extracts. Beat with an
electric mixer on medium speed for 2 minutes. Pour in boiling water and
whisk to combine. Batter will be thin.
Fill
each cupcake paper 2/3 of the way full with batter and bake for 16-20
minutes, until a toothpick comes out clean. Let cool completely before
frosting.
Frosting
Beat the butter and cheese until creamy. Add icing sugar and beat until combined. Add the peppermint extracts.
Babeczki wyglądają na wspaniałe połączenie słodyczy i świeżości. Zdjęcia są bardzo sugestywne :-)
ReplyDelete