Wednesday, January 30, 2013

Babeczki czekoladowe Chocolate cupcakes with cream cheese frosting

For the recipe in English please scroll down
 




Na 18 sztuk.

Składniki:

Babeczki:
Pół kostki miękkiego masła lub margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka, lekko rozmieszane
1 ¾ szklanki mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki niesłodzonego kakao
2 łyżki mleka
1/3 szklanki pokruszonych kawałków czekolady
Wiórki czekoladowe, do dekoracji

Krem:
8 oz/225g białej czekolady, połamanej na kawałki
2/3 szklanki serka typu “Twój Smak”

Piekarnik nagrzać do 200*C. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.

Masło i cukier ubijać mikserem aż masa będzie jasna i gładka. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawać jajka, mąkę i kakao, a następnie, używając metalowej łyżki, delikatnie wymieszać z mlekiem i pokruszoną czekoladą.

Masę nakładać do papilotek. Piec około 20 minut, aż do momentu gdy babeczki będą urosną, będą miękkie w dotyku, lub do testu patyczka. Przenieść babeczki na kratkę i ostudzić.



Aby przygotować krem, czekoladę umieścić w żaroodpornym naczyniu i ustawić na rondlu z gotującą się wodą, mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia czekolady. Odstawić aż masa lekko ostygnie. Dodać serek i energicznie wymieszać, aż masa będzie gładka. Masą ozdobić babeczki, a następnie ozdobić je wiórkami czekoladowymi. Odstawić do ostygnięcia na co najmniej godzinę przed podaniem.



***


Chocolate cupcakes with cream cheese frosting

Makes 18

6 tbsp butter, softened, or soft margarine
½ cup superfine sugar
2 eggs, lightly beaten
1 ¾ cups self-rising flour
¼ cup unsweetened cocoa
2 tbsp milk
1/3 cup semisweet chocolate chips
Chocolate curls, to decorate


Frosting
8 oz/225g white chocolate, broken into pieces
2/3 cup low-fat cream cheese

Preheat the oven to 400*F / 200*C. put 18 paper liners into shallow muffin pans.
Place the butter and superfine sugar in a large bowl and beat together until light and fluffy. Gradually beat in the eggs. Sift in the flour and cocoa and, using a metal spoon, fold in gently into the batter with the milk and chocolate chips.
Spoon the batter into the paper liners. Bake in the preheated oven fo 20 minutes, or, until risen and firm to the touch. Transfer to a wire rack and let cool.

To make the frosting, place the chocolate in a heatproof bowl and set the bowl over a saucepan of simmering water until melted. Let cool slightly. Put the cream cheese in a bowl and beat until softened, then beat in the melted chocolate.

Spread a little of the frosting over the top of each cupcake and decorate with chocolate curls. Let chill in the refrigerator for one hour before serving.