Monday, September 30, 2013

Babeczki cynamonowe z syropem klonowym / Cinnamon cupcakes with maple syrup icing

For the recipe in English please scroll down 
  
Inspiracja do upieczenia tych babeczek był syrop klonowy, który dostałam w  prezencie jako pamiątkę z podróży po Kanadzie. 
Aby go wykorzystać, długo szukałam przepisu innego niż naleśniki, aż w końcu znalazłam :) 
świetna propozycja także dla wszystkich osób lubiących cynamon. 
 
 


 
 
 
 
SKŁADNIKI:

Babeczki: 
115g miękkiego masła
115g cukru pudru
2 jajka, lekko rozmieszane
115g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
1 łyżka cynamonu


Krem:
1 opakowanie śmietany kremówki
1 opakowanie (225 g) serka Mascarpone, w temperaturze pokojowej
¼ łyżeczki cynamonu w proszku
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki syropu klonowego

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ubijać mikserem masło i cukier, aż masa będzie jasna i puszysta. Nie przestając ubijać do masy dodawać jajka. Przesiać i wymieszać ze sobą mąkę i cynamon. Sypką mieszankę dodawać do masy – ubitego masła i wymiksować. Dodać mleko i dokładnie mieszać, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Ciasto nakładać łyżką do papierowych papilotek i piec około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika     przełożyć na kratkę do ostudzenia.


Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać Serek mascarpone, cynamon, cukier puder i syrop klonowy aż masa będzie gładka. Delikatnie wymieszać masę mascarpone z ubitą kremówką. Krem nakładać na wystudzone babeczki. Po nałożeniu kremu babeczki przechowywać w lodówce.



 
***
 
 I made them on last gathering and they are moist and delicious.Cinnamon adds a delicate spiced flavour to traditional cupcakes. 
I also used maple sirup which I got last year when I went for holidays to Canada and 
I can definitely recommend this recipie for all cinnamon lovers!

 
***

14 comments:

  1. po prostu arcydzieło :) piękne są! :)

    ReplyDelete
  2. Dziękuję! :) A uwierzycie, że ich największą zaletą nie jest to, jak wyglądają, ale to jak smakują? :)

    ReplyDelete
  3. Takie jeszcze zimowe, wspaniałe :)

    ReplyDelete
  4. I can imagine how lovely these cupcakes taste. Lovely combination of cinnamon paired with creamy maple cream.. yummy!

    ReplyDelete
  5. I just found your blog though tastspotting referral & all i can say is wow!! the treat are sugarlicious! and the photos are breathtaking. do you use natural light? thank you for sharing the recipe above!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Aya. Oh yes I always use good natural light and very rarely take any photos during a cloudy day. Also, I have a very old camera and one of the simpliest available version so I suppose a good light is a clue :)

      Delete
    2. I wish i blessed with natural light in my house as well. but i guess the person taking the photos has something to do with how good the photos turnout. simply love you blog! I've already liked your page on facebook to make sure i receive your updates. Gd luck.

      Delete
  6. This looks so delicious! Cinnamon and maple make a great combination (:

    ReplyDelete
  7. Your cupcakes look and sound so delicious! I love the maple and cinnamon combination and I really love the look of your icing!

    ReplyDelete