Wednesday, May 29, 2013

Tarta z rabarbarem i borówkami. / Rhubarb blueberry tart

For the recipe in English please scroll down
 
Poza zapachem bzu i kwitnącym kasztanem nie ma chyba przyjemniejszej oznaki wiosny niż rabarbar. Zawsze przegapiałam okazję na upieczenie z nim ciasta, ale postanowiłam, że tej wiosny muszę z nim poeksperymentować.
Kiedy byłam mała, moja mama przygotowywała drożdzowe ciasto rabarbarowe i dała mi kilka wskazówek, ale postanowiłam, że zacznę od klasycznej tarty. 
Tarta ma świetny smak-nie za słodki - no i rzeczywiście czuć wiosnę :) Idealne do kawy na balkonie :)


Tarta:  
1 1/4 szklanki mąki  
1 szklanka cukru  
1/4 łyżeczki soli  
8 łyżek (115 gram) masła, wyjętego z lodówki, posiekanego  
1 duże jajko
2 łyżki wody

Nadzienie:
1/2 szklanki pokrojonego w plasterki rabarbaru
1/2 szklanki borówek
1/2 szklanki cukru
 
W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy masło i siekamy, aż ciasto zacznie przypominać gruboziarnisty piasek. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto do gładkości. Odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu ok pół szklanki ciasta odkładamy na później.
Następnie wykładamy ciasto do foremek i ugniatamy tak, aby zachowało równą grubość, a przy brzegach było wyższe. Kilkakrotnie nakłuwamy widelcem (aby równomiernie się upiekło). Wkładamy do piekarnika na 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie jasnozłote.
Borówki i rabarbar mieszamy z cukrem. Następnie wykładamy na ciasto, przykrywamy rozdrobnionym ciastem i pieczemy jeszcze przez 10 minut.






***
 I make this tart several times a year and love it, as do my guests. Previously I have made many tarts (most of them lemon) and each time I tried a new recipe but nothing beats my old favorite. Perfect proportions of crust to filling and a great tart flavor. This time I decided to use rhubarb and blueberries and it was a total hit! All my guessed agreed that it was absolutely fabulous. As I said, I've been making the lemon tart quite often, but it's got big competition now!

 Rhubarb Blueberry Tart

 Tart Crust
1 1/4 cups (155 grams) all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
2 tablespoons granulated sugar
8 tablespoons (115 grams) cold butter, cubed
1 large egg
2 tablespoons ice water


1/2 cup of rhubarb stalks
1/2 cup of  blueberries
1/2 cup of sugar

In a large mixing bowl, mix together the flour, salt, and sugar. Cut in the cubed butter with a pastry blender or with your hands until the dough resembles coarse sand. Mix in the egg and water until dough comes together. Reserve the leftover dough for the top Press dough into a tart pan, taking care to keep the dough an even thickness. Stab the bottom several times with a fork so the dough will bake evenly in the oven. Refrigerate dough for 30 minutes to firm up.
Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C).
Bake the tart shell for 15 minutes, or until it is lightly colored and the shell feels dry to the touch.
Combine rhubarb and blueberries in a bowl. Stir together brown sugar, Spoon the filling into the pie crusts.Top with pastry.
Bake for another 10 minutes in the center of the oven. When the topping is browned and the fruit is bubbling, it is done. Serve warm with your favorite topping but vanilla ice cream is traditional.



9 comments:

  1. Co za pyszności! Wyglądają po prostu uroczo :)

    ReplyDelete
  2. Cudownie wygląda! Pięknie zdjęcia :)
    Zapraszam do siebie :)

    ReplyDelete
  3. Oh wow. I think I died. This tart is the best that I have ever tasted, and I have sampled many. My blueberries weren’t sweet enough so I had to add more sugar. Nevertheless, the tart tasted like magic. Indescribable.

    ReplyDelete
  4. nie mogę się napatrzeć na zdjęcia - przepiękne

    ReplyDelete
  5. Bardzo apetyczne zdjęcia! Zostaję u Ciebie, zapraszam do siebie :)

    ReplyDelete
  6. ale cudne foty!
    aż chce się sięgnąć po te pyszności ręką;)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie ich do akcji:>

    ReplyDelete