For the recipe in English please scroll down
Na ciasto:
- 250 ml mleka
- 125 g czekolady
- 125 g masła lub margaryny
- 250g cukru pudru
- 2 jajka
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
Czekoladę
roztopić w misce nad rondlem z gorącą wodą. Miękkie masło i cukier ubić
mikserem na puszysta masę, nie przestając ubijać dodawać po jednym
jajku. Przesiać suche składniki do ciasta i mieszać, aż ciasto będzie
dokładnie wymieszane i połączone. Nie przestając ubijać dodać połowę
mleka, roztopioną czekoladę i pozostałą część mleka.
Ciasto
podzielić pomiędzy 4 małe foremki z ciastem, (ja miałam tylko dwie,
więc piekłam ciasto w dwóch turach, upewniając się, że ciasto podzielone
jest na równe kawałki. Można też upiec ciasto w dwóch wyższych
foremkach, a następnie przeciąć wzdłuż na dwa równe placki- jednak
należy wtedy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.
Małe placki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia na kratce.
Na ciasto i dekorację
- 300g truskawek
- 500ml śmietany kremówki
- 50g cukru pudru
8
truskawek przekroić na połówki i odstawić na bok do dekoracji.
Posiekać resztę. Kremówkę ubić aż będzie sztywna, dodać cukier oraz
pozostałą część truskawek.
Zamiast
siekania można też użyć wszystkich truskawek do dekoracji, a ciasto
przełożyć tylko kremówką. Na paterze ułożyć ciasto, następnie kremówkę,
truskawki, ponownie ciasto, kremówkę, truskawki, i przy wszystkich
warstwach. Wierzch tortu posmarować pozostałą kremówką i ozdobić
truskawkami.
***
***
For the sponge
- 250ml buttermilk
- 125g plain chocolate
- 125g butter or margarine
- 250g caster sugar
- 2 eggs
- 300g self raising flour
- 1 tsp bicarbonate of soda
- 2 tbsp cocoa powder
Melt
the chocolate in a bowl over a saucepan of hot water. Cream together
the butter and sugar then beat in the eggs one at a time. Sieve the dry
ingredients into the cake and fold until well combined. Beat in half of
the buttermilk, then the melted chocolate and remaining buttermilk.
Divide the mixture between three 7″
tins (I only have two so I baked then in two goes, and weighed the
mixture to make sure each tin had the same amount). Bake at 180 degrees
on the middle shelf of the oven, for approximately 15 minutes. Leave to
cool on a wire rack.
For the filling and decoration
- 300g strawberries
- 500ml double cream
- 50g icing sugar
Halve all the strawberries for the decoration and set aside.
Divide
the cream mix into 4 portions. Spread cream onto the cake layer,
decorate with strawberries, cover with another cake layer, then cream,
strawberries and so on.
Ten tort wygląda obłędnie...
ReplyDelete