Sunday, June 2, 2013

Ciasto czekoladowe z kremówką i trukawkami / Chocolate Cloud Cake with strawberries

For the recipe in English please scroll down


Bardzo czekoladowe, ciężkie ciasto, idealne na Dzień Dziecka :)
Oryginalnie z przepisu Nigelli, ale wczesnym latem nie sposób się oprzeć i nie dodać kilku świeżych, soczystych, słodkich truskawek.




Ciasto:

250 gram ciemnej czekolady (minimum 70% kakao)
125 gram masła
6 dużych jaj (2 całe, 4 oddzielone)
175 gram cukru w proszku
2 łyżki syropu Cointreau (opcjonalnie)
starta skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie)

Krem:

500ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki syropu Cointreau (opcjonalnie)
1/2 łyżki kakao lub startej czekolady (do posypania)

Truskawki do przybrania

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą foremkę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, następnie dodać masło i poczekać aż się rozpuści. Wymieszać.



Ubić dwa całe jajka oraz cztery żółtka oraz 75 gram cukru pudru, stopniowo dodawać mieszankę czekoladową, syrop oraz skórkę pomarańczową.
W osobnej misce ubić cztery białka a następnie dodać 100 gram cukru i ubijać aż masa bedzie gęsta.
Masę czekoladową wymieszać z masą białkową. Przelać do foremki. Piec przez 35-40 minut lub do momentu aż ciasto będzie wyrośnięte i popękane.
Przenieść na kratkę do ostygnięcia. Ciasto podczas ostygania opadnie.

Zimną kremówkę ubić z cukrem, nie przestając ubijać dodać ekstrakt z wanilii oraz syrop.


Wierzch ciasta przykryć kremem. Ułożyć truskawki i posypać kakao lub startą czekoladą.


***

So this time I prepared this cake, inspired by Nigella's Chocolate Cloud, for all the kids on their special day adding up some fresh strawberries.
It always comes out perfect and very tasty. Everyone loves it and it's also very easy to make. It is unbelievable for all true chocolate lovers...very decedent!!
So rich and moist.



Ingredients


    250 grams dark chocolate (minimum 70% cocoa solids)
    125 grams unsalted butter (softened)
    6 large eggs (2 whole, 4 separated)
    175 grams caster sugar
    2 tablespoons Cointreau (optional)
    grated zest of 1 orange (optional)

For the cream topping

    500 ml double cream
    1 teaspoon vanilla extract
    1 tablespoon Cointreau (optional)
    ½ teaspoon unsweetened cocoa or chocolate powder (for sprinkling)

    Fresh strawberries, for decoration.

Method

    Preheat the oven to 180°C/gas mark 4.Line the bottom of a 23cm springform cake tin with baking parchment. Melt the chocolate either in a double boiler or a microwave, and then let the butter melt in the warm chocolate.Beat the 2 whole eggs and 4 egg yolks with 75g of the caster sugar, then gently add the chocolate mixture, the Cointreau and orange zest.
    In another bowl, whisk the 4 egg whites until foamy, then gradually add the 100g of sugar and whisk until the whites are holding their shape but not too stiff.
    Lighten the chocolate mixture with a dollop of egg whites, and then fold in the rest of the whites. Pour into the prepared tin and bake for 35-40 minutes or until the cake is risen and cracked and the centre is no longer wobbly. Cool the cake in its tin on a wire rack; the middle will sink as it cools.
    When you are ready to eat, place the still tin-bound cake on a cake stand or plate for serving and carefully remove the cake from its tin. Don't worry about cracks or rough edges: it's the crater look we're going for here. Whip the cream until it's soft and then add the vanilla and Cointreau and continue whisking until the cream is firm but not stiff.
    Fill the crater of the cake with the whipped cream, easing it out gently towards the edges of the cake, decorate with strawberries and dust the top lightly with cocoa powder pushed through a tea-strainer.

5 comments:

  1. woow, jak kusisz tak w środku nocy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ojj, myślę, że te truskawki spokojnie możemy uznać za jedną z pięciu porcji owoców dziennie!

      Delete
  2. wygląda super, Nigela wie co dobre...

    ReplyDelete