Tuesday, February 5, 2013

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe

For the recipe in English please scroll down
 
 
Czy mamy tu fanów czekolady? :) Oto kolejna sprawdzona propozycja. 
Babeczki czekoladowo - pomarańczowe
Tym razem, dla odmiany, zamiast kremu, do dekoracji użyłam polewy czekoladowej.  

Na 16 sztuk

Składniki:
1/2 kostki miękkiego masła lub miękkiej margaryny 
Czubate ½ szklanki cukru 
Drobno starta skórka i sok z ½ pomarańczy
2 jajka, lekko roztrzepane
Niepełna szklanka startej czekolady 
Cienkie paski kandyzowanej skórki pomarańczowej, do dekoracji
 
Polewa
115 g czekolady, połamanej na kawałki
2 łyżki masła
1 łyżka lekkiego syropu kukurydzianego (niekoniecznie) 
 
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.

Masło, cukier i skórkę pomarańczową ubijać mikserem w dużej misce aż masa będzie jasna i puszysta. Stopniowo dodawać jaja. Mąkę
przesiać i dodawać do ciasta, razem z sokiem pomarańczowym i startą czekoladą.

Ciasto nakładać łyżką do papierowych papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, aż wyrosną, będą złotawe i miękkie w
dotyku. Ułożyć na kratce i pozostawić do wystygnięcia.

Aby przygotować polewę, czekoladę należy umieścić w żaroodpornym naczyniu, następnie dodać masło i syrop kukurydziany. Naczynie
żaroodporne ustawić na garnku z gotującą się wodą i podgrzewać aż do roztopienia czekolady. Naczynie żaroodporne zdjąć z ognia i mieszać,
aż masa będzie jednolita i gładka. Ciągle mieszając, ostudzić polewę, rozprowadzić na babeczkach i udekorować kilkoma pasami
kandyzowanej skórki pomarańczowej.
 
 
 
 ***
 
 CHOCOLATE AND ORANGE CUPCAKES

Makes 16

1/2 cup butter, softened or soft margarine
Generous ½ cup superfine sugar
Finely grated rind and juice of ½ orange
2 eggs, lightly beaten
Scant 1 cup grated semisweet chocolate
Thin strips of candied orange peel, to decorate

Frosting
4 oz/115 g semisweet chocolate, broken into pieces
2 tbsp unsalted butter
1 tbsp light corn syrup 

Preheat oven to 350 F. Put 16 liners into shallow muffin pans.
Put the butter, superfine sugar and orange rind in a large bowl and beat together until light and fluffy. Gradually beat in the eggs. Sift the flour
and, using a metal spoon, fold gently into a batter with the orange juice and grated chocolate.

Spoon the batter into the paper liners. Bake in the preheated over for 20 minutes, or until risen, golden and firm to the touch. Transfer to a wire
rack and let cool.

To make the frosting, place the chocolate in a heatproof bowl add the butter and corn syrup. Set the bowl over a saucepan of simmering water and
heat until melted. Remove from the heat and stir until smooth. Let cool until frosting is thick enough to spread.

Spread the frosting over the cupcakes and decorate each with a few strips of candied orange peel. 
 

2 comments: