Tuesday, April 30, 2013

Pistacjowo-czekoladowe fudge /Chocolate Pistachio Fudge

For the recipe in English please scroll down

Bardzo długo zastanawiałam się nad przyrządzeniem tego deseru, chociaż znalazłam go już dawno w jednej z ksiażek Nigelli. Z jednej strony obawiałam się czy nie będzie przesadnie słodki, z drugiej jednak jestem uwielbiam wszystko, co jest przyrządzone na bazie pistacji.

W weekend okazało się, że mam jeszcze kilka garści pistacji z ciasta, które upiekłam w tygodniu wiec stwierdziłam, że czas w końcu zabrać się za ten deser :)

Jest bardzo szybki w wykonaniu i rzeczywiście, bardzo słodki. Chociaż słonawy posmak pistacji świetnie z ta słodka czekoladą współgra.
Świetna propozycja dla wszystkich fanów pistacji!



Składniki:


 350 gram ciemnej czekolady
400 gram mleka skondensowanego (mniej niż duża puszka)
30 gr masła
szczypta soli
150 gram pistacji





Posiekaną czekoladę, mleko, masło oraz sól umieścić w rondlu na małym ogniu i dokładnie mieszać aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Z doświadczenia wiem, że bardzo istotne jest, żeby ogień był naprawdę bardzo mały i żeby bardzo dokładnie mieszać te dwa składniki - łatwo ulegają przypaleniu.

Po zdjęciu z ognia dodać pistacje. Można je wcześniej umieścić w woreczku i rozbić na kawałki (jak w przepisie oryginalnym), ale ja osobiście wole pistacje w całości. Dokładnie wymieszać.



***

I first saw this recipe in one of Nigella’s book and I knew that I had to make this immediately, I was just afraid that in may be too sweet, but as I am someone recently obsessed with all things pistachio, having some left from the previous dessert I baked, finally I decided to try it! It is super delicious, easy and quick to make, and it looks so festive with the green pistachios. I have also made it with coconut and then cranberry, and both were equally delicious, and I suppose you could make this fudge with just about any of your favorite filling!



350 grams dark chocolate (chopped, minimum 70% cocoa solids)
1 x 397 grams can condensed milk
30 grams butter
pinch of salt
150 grams pistachio nuts 


Put the chopped chocolate, condensed milk, butter and salt in a heavy-based pan on a low heat, and stir to melt. Put the nuts into a freezer bag and bash them with a rolling pin, until broken up into both big and little pieces. Add the nuts to the melted chocolate and condensed milk and stir well to mix. Pour and spatch this mixture into a foil tray 23cm square, smoothing the top. Once cut, it can be kept in the freezer - no need to thaw just eat straight away.


 

5 comments:

  1. Uwielbiam pistacje - mogę się poczęstować kawałeczkiem...? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pistacje w tej kombinacji są absolutnie przepyszne :)

      Delete
  2. It looks great!

    Can I substitute the pistachio with other types of nuts or is that not recommended?

    I have all the ingredients but no pistachio :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, I know how it is having no ingredient mentioned in a recipe!
      So I have also tried this recipe with coconut and dried cranberries and both options I can definitely recommend! :)

      Delete